PLENKOVIĆ O HRVATSKOJ DIPLOMACIJI: ‘Postali smo članica onog zapadnog kruga za koje smo kao narod smatrali da mu pripadamo’

Foto: Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak su u zagrebačkoj su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici govorili o diplomaciji povodom Dana hrvatske diplomacije.

“Mi smo realizirali strateške nacionalne zadaće, imamo državu, institucije, postali smo članica onog zapadnog kruga za koje smo kao narod smatrali da mu pripadamo”, objasnio je premijer kada je uspoređivao diplomaciju na početku hrvatske državnosti i danas.

“Preostaje ‘fine tuning’ koji podrazumijeva članstvo u eurozoni koje će se realizirati 1. siječnja 2023.”, dodao je te je naglasio kako je cilj istog datuma ući i u Schengen, a “u godinama pred nama” ostaje i članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.

Plenković se dotakao i invazije na Ukrajinu te je kazao kako su se zbog toga dogodile “tektonske globalne promjene”. Naglasio je kako se u međunarodnoj zajednici pažljivo mjeri svaki potez.

“Najgore je kad imate državu o kojoj oni koji žele s nama surađivati ne znaju koji je njen stav”, kazao je.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI