PLENKOVIĆ O CIJENI GORIVA: ‘Ministri Ćorić i Marić prate razvoj situacije, vidjet ćemo hoćemo li trebati intervenirati’

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon sastanka koalicijskih partnera na nekoliko tema, među kojima je i pandemija koronavirusa, ali i rast cijena goriva, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za novinare.

Na početku je rekao kako su na sastanku prošli sve aktualne teme o kojima će se govoriti sljedećih dana, primjerice o cijenama energenata, migrantima i dr.

Na upit o tome što će biti o cijenama goriva koje se dosegnule rekordnu razinu, a u cijeni je gotovo oko 50 posto trošarina što znači da država ima prostora za intervenciju te postoji li mogućnost da država krene u to, Plenković je rekao da su razgovarali o tome u dvije teme.

“Kada je riječ o kućanstvima i cijeni plina, sigurni smo u cijene do početka proljeća i to je dobra i ohrabrujuća poruka za sugrađane. Što se tiče cijena nafte, ona varira na tržištu, bilježi se rast cijena nafte, što dovodi i do rasta cijena benzina i dizela. Ministri Ćorić i Marić dobili su zadaću da detaljno prate razvoj situacije jer se cijena mijenja utorkom. U srijedu će biti sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća pa ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija”, istaknuo je premijer.

Na upit o tome postoji li neka psihološka granica do kuda cijene mogu ići, odgovorio je da nema i da nećemo biti “neki čarobnjaci i igrati se time”.



“Zatražili smo od Komisije da oni predlože niz mjera koje bi se mogle primjenjivati na europskoj razini s obzirom da cijene rastu na globalnoj razini”, istaknuo je.

Oglasili su se i cestovni prijevoznici i rekli kako “Vlada pasivno gleda na porast cijena” na što je premijer odgovor da kada je “cijena goriva bila osam kuna nitko na to nije reagirao”.

Novinare je zanimalo i je li, po njemu normalno, da se sastanu Vuković, Benčić i Juričan i razgovaraju o Zagrebačkom holdingu.

Na to je odgovorio da “za sada ima jako puno lutanja, a to se događa ekipi koja je bila najglasnija u vrijeme kad su bili aktivisti i u oporbi, a sada se nalaze pred izazovima u kojima očito rade greške”.

“Ja im želim svako dobro, grad Zagreb je moj grad i mi smo gradu dali zajam”, rekao je Plenković.

Za covid potvrde je rekao da je to “normalna odluka”. Još je jednom podsjetio da “cjepiva ima u izobilju i tko se želi cijepiti, to može učiniti i dobrodošao je”.

Osvrnuo se i na situaciju s migrantima te rekao da će “komentirati kada dobiju potpuno izvješće”.

“Štitimo svoju granicu, a u konačnici i da bismo zaštitili vanjsku granicu Europske unije. No, ne smije se koristiti sila”, zaključio je Plenković.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI