PLENKOVIĆ O CIJENAMA GORIVA: ‘Dizel i benzin bili bi oko dvije kune skuplji da Vlada nije reagirala s mjerama’

Screenshot/N1

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u četvrtak se održava 161. sjednica Vlade. Na dnevnom redu je, među ostalim, izmjena Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Premijer Andrej Plenković se u svom uvodnom govoru prvo osvrnuo na održavanje Krimske platforme s čime je vrlo zadovoljan.

“Poslali smo podršku Ukrajini, a ukrajinski parlamentarci čine sve da zemlja funkcionira što je normalnije moguće. Također, iz Zagreba je poslana jasna poruka osude ruske agresije”, rekao je premijer.

“Zadovoljan sam da smo bili domaćini ove konferencije, da smo imali tako važne i visoke goste i mislim da je to bio pravi potez za Hrvatsku”, istaknuo je.

Osvrnuo se na sastanak Europskog vijeća.



“Prošlog tjedna održano je Europsko vijeće, važan sastanak na kojem se govorilo o tri točke vezane uz plin. Reakcije na europskim burzama su pokazale da je ova tema u domeni reguliranja od strane ministara energetike EU-a i ACER-a. Bilo je i drugih tema, ali o tome se već govorilo”, rekao je.

Spomenuo je važan podatak Državnog zavoda za statistiku (DZS) o revidiranju rasta BDP-a s 10,3 na 13,1 posto.

“To je druga najveća stopa rasta BDP-a, među državama članicama EU-a. Jedino Irska ima višu stopu BDP-a koja iznosi 13,6 posto”, rekao je Plenković.

Govorio je o cijenama naftnih derivata te naglasio kako će se sada pratiti dva tjedna kakva će biti situacija na tržištima. Podsjetio je da je danas cijena goriva dizela i benzina oko dvije kune manja nego što bi bila da Vlada nije reagirala.

“Zadovoljni smo što je Odbor za građanske slobode pozitivno glasao te da će Europski parlament 10. studenoga glasati o primanju Hrvatske u schengenski prostor”, naglasio je Plenković.

“Intenzivno radimo na ostvarenju ova dva cilja u okviru integracije u EU, a to je ulazak u schengenski prostor i uvođenje eura”, naglasio je.

Spomenuo je i dogovor s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI