PLENKOVIĆ O BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA: ‘Sve iracionalne konstrukcije protiv ratifikacije Istanbulske konvencije opovrgnulo je vrijeme’

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u zagrebačkom hotelu Westin organizira konferenciju – Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Prije početka konferencije pred hotelom Westin pojavile su se prosvjednice koje su čitale pismo jedne žene, žrtve obiteljskog nasilja.

“Riječ je o pismu koje je napisala žrtva, još jedna Laura, jedna od zlostavljanih žena dotučenih hrvatskim pravnim sustavom. Ta je zlostavljana gospođa prisiljena predati kćeri ocu zlostavljaču. Očekujemo da temeljem tog pisma reagira premijer Plenković i nadležno ministarstvo. Zašto su maloljetna djeca višestruko ispitivana? Zašto se ne poštuje Istanbulska konvencija i zašto žrtve ponovno bivaju zlostavljane?”, pitaju prosvjednice.


Premijer Andrej Plenković je na početku svog govora podsjetio na tragični događaj od prije 22 godine, a rekao je da i dalje prečesto svjedočimo nasilju nad ženama.

“Osim osuda, ova tema je samo povremeno i prigodno bila u fokusu i zato treba reći da taj problem nije bio na primjeren način tretiran od hrvatske politike. Bitan aspekt koji je ovu temu napokon stavio u fokus je angažman svih predstavnika nevladinih organizacija. Rad koji ulažete na osvješćivanje nasilja prepoznali smo kao Vlada i vaš doprinos u kreiranju mjera za suzbijanje nasilja smatramo ključnim da te mjere budu korisne i učinkovite za žrtve”, poručio je premijer, dodavši da je Istanbulska konvencija bila drugi događaj koji je potaknuo da se o nasilju govori više nego ikada prije.“Sve populističke, iracionalne, ponekad nevjerojatne konstrukcije protiv te ratifikacije opovrgnulo je vrijeme. Nasilje nad ženama i u obitelji je neprihvatljivo. Svaki međunarodni sporazum kojim se potvrđuje nepovredivost prava žena pozitivna je promjena i civilizacijski napredak na području ljudskih prava”, kazao je Plenković, među ostalim, u uvodnom govoru.

Naveo je da je izmijenjen Zakon o kaznenom postupku te je donesen protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, a početkom 2022. bit će osnovani obiteljski odjel na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova.

Sva kaznena djela protiv spolne slobode progone se po službenoj dužnosti, osigurani su prostori za skloništa, telefonske linije za pomoć radi 24 sata dnevno sedam dana u tjednu, a u funkciji je od studenog 2020., proširen je krug bliskih osoba, provodi se javna kampanja i edukacija stručnih osoba, pružanje pravne pomoći.

Naglašava da je u vrijeme pandemije zabilježen rast kaznenih djela nasilja u obitelji, a broj prekršajno prijavljenih osoba pada.

“Žrtve nasilja su uglavnom žene, a posebno zabrinjava rast broja femicida, u posljednje dvije godine porast je od više od 50 % u oba ključna parametra – u broju ubijenih žena i u broju ubijenih od strane sadašnjih ili bivših intimnih partnera”, dodao je i naglasio da te trendove možemo promijeniti integriranim pristupom, učinkovitom prevencijom i kontinuiranim, kvalitetnim obrazovanjem svih dionika u sustavu.

“Trebaju se izricati strože sankcije za počinitelje, a postupci moraju biti brži”, kazao je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI