PLENKOVIĆ: Nikada nije bilo više novaca na stolu, a različite zemlje različito pristupaju ovoj situaciji

Foto: Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Zagrebu novinarima daje izjavu o tijeku pregovora o novome europskom proračunu i Planu oporavka ispred zgrade Vlade. Poslije podne se vraća u Bruxelles na nastavak pregovora.

“Opći dojam je da se polako krećemo prema dogovoru. S aspekta Hrvatske je to jako dobro”, rekao je Plenković.

Dodao je kako nikada više novaca nije bilo na stolu i različite zemlje različito pristupaju ovoj situaciji. Kriza Covida-19 je uzrokovala jednu od najvećih gospodarskih kriza. Trebamo izbjeći sukobe i odraz nepovjerenja u ozračju među državama članicama EU-a.

“To je definirano onime tko više uplaćuje u EU proračun. Neke države žele određeni mehanizam na razini Europskog vijeća”, istaknuo je Plenković. Pitanje je i vladavine prava. Hrvatska apsolutno podržava mehanizam vladavine prava.

“Vidjet ćemo danas poslije podne koliko će biti teška ‘proračunska kutija’. Mi se nadamo da ćemo dobiti 20 milijardi eura u nekoliko godina”, istaknuo je Plenković.Na novinarski upit je li umoran, rekao je da “ne može biti umoran jer je ovo prilika da dodatno koristeći svoj međunarodni utjecaj dodatno ojača gospodarski položaj Hrvatske te da nema važnijeg posla od ovoga”.

Komentirao je i to što Milanović neće doći na konstituirajući sjednicu Hrvatskog sabora, rekao je da to nema nikakve s ovime, ali da za to novinari trebaju pitati osobno Milanovića.

“To je neuobičajeno zašto on ne želi doći, to morate pitati njega. Kad je bila njegova inauguracija, mi smo dobili pozive i pojavili smo se, jer poštujemo državne institucije i simbole države. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno. No, to sada nije razlog za medijsko prepucavanje. Bitno mi je vratiti se u Bruxelless i dogovoriti proračun za sljedeće četiri godine”, rekao je Plenković.

Na upit tko će sve biti novi ministri, naglasio je kako će se sve saznati danas poslije podne.

“Mobiliziranje određenih sredstava je robusni odgovor na sve što nas je snašlo od koronavirusa do gospodarske krize. Europska komisija se može zadužiti po najpovoljnijim kamatama i onda se ta sredstva distribuiraju ili putem bespovratnih sredstava ili putem zajmova. Nekoliko država koje nazivamo škrticama smatraju da ako netko zapadne u financijske probleme mora uzeti zajam, a ne odbiti bespovratna sredstva. Sada je trenutak za pomoć kroz bespovratne naknade, a to smo i mi napravili u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

Dodao je kako se nada da ćemo doći do određenog kompromisa. “U pregovaračkom smislu ipak svi žele dogovore i žele se vratiti kućama kao svojevrsni dobitnici”, naglasio je Plenković.

Kao što je već prije najavljeno, premijer će u 15 sati imati susret s predstavnicima osoba s invaliditetom, doznaje se od glasnogovornika Vlade Marka Milića.

Sjednica Predsjedništvo i Nacionalnog vijeća HDZ-a pomaknuta je sa 17 na 16 sati, a nakon nje će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković također dati izjave medijima.

Teme Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a vezane su za konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora, prijedlog za predsjednika i potpredsjednike Sabora, za osnivanje Kluba zastupnika HDZ-a te zamjene zastupnika zbog nespojivosti  dužnosti.

Na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković će predstaviti sastav svoje nove vlade, a zatim se vraća u Bruxelles na nastavak produljenog summita.

Sastanak čelnika zemalja članica EU ušao je u ponedjeljak u četvrti dan, dogovora o sedmogodišnjem proračunu i fondu za oporavak još nema te je za 16 sati zakazan nastavak. Pregovori čelnika EU-a zapeli su oko iznosa bespovratnih sredstava za gospodarski oporavak.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI