PLENKOVIĆ NIJE ŽELIO O ORBANU: Rusiji stiže novi paket sankcija, no premijer najavio jednu vrlo veliku stvar

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Plenković dao izjavu za medije u Bruxellesu, gdje je održan izvanredni sastanak Europskog vijeća.

Kazao je o čemu je bila riječ na izvanrednom sastanku Europskog vijeća. Glavne teme bile su Ukrajina, energentika, trema hrane i obrana. Najavio je i šesti paket sankcija za Rusiju:

“Šesti paket sankcija neće se usvajati na razini Europskog vijeća nego će ići na niže razine usvajanja, na veleposlaničke i ministarske razine. On se sastoji od stavljanja dodatnih osoba na liste, sastoji se od deswiftiranja još jednog određenog broja ruskih banaka, od mjera protiv određenih medijskih kuća koje šire propagandu i dezinformacije, a dolaze iz Rusije i odnosi se na naftu, prije svega na zabranu uvoza ruske bafte putem tankera”, rekao je.

“JANAF, koji iz Omišlja prevozi naftu prema kontinetu pa i prema Mađarskoj u cijelosti je sposoban donijeti ogromne količine nafte koje su dovoljne za Mađarsku”, rekao je.

Plenković nije htio komentirati izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da je izuzeće naftovoda Družba iz embarga na uvoz ruske nafte dobar pristup, ali da Mađarska treba jamstvo da može uvoziti naftu i u slučaju nekog incidenta u dijelu naftovoda koji prolazi kroz Ukrajinu.“Nisam čuo što je rekao pa ne mogu komentirati, ali mogu reći da je Janaf, koji iz Omišlja prevozi naftu prema kontinentu, pa i prema Mađarskoj,  u cijelosti sposoban dopremiti ogromne količine nafte koje su potrebne za rafinerije u Mađarskoj. Prema tome, pitanje diversifikacije je u dobroj suradnji s nama i mislim da je manje bitno odakle nafta dolazi od toga koliko košta”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je hrvatski stav jasan od prvog dana.

“Hrvatski stav je cijelo vrijeme jasan, mi smo za šesti paket sankcija, za postupno napuštanje korištenja fosilnih energenta koji dolaze iz Rusije i za stvaranje alternativne mreže koja će svima omogućiti opskrbne pravce. Kada je riječ o nafti i onome što je predloženo, a to je da se ništa ne mijenja do kraja ove godine, mi govorimo o tranzicijskim razdobljima u 2023. Mislim da bi se tu svi, uključujući i Mađarsku trebali pronaći”.

“Mi smo u ovih 100 dana brutalne ruske agresije izglasali pet paketa sankcija, ovakav iskaz međunarodne mobilizacije i pomoći za Ukrajinu je bez presedana. Ovo su sada razgovori o daljnjim paketima i u Versaillesu smo rekli da treba uzeti u obzir specifičnost svake od zemalja, nije to otići iz jednog dućana u drugi. Svi imamo obavezu da svi naši građani imaju benzina, struje i plina i da nema nestašice. Ta energetska ovisnost o ruskim energentima se ne može riješiti preko noći, ali pregovori idu u dobrom smjeru i tu ja ne vidim neki dugoročno veći problem”.

Kaže i kako Hrvatska može jako puno te da je ovo prilika za nas:

“Mi možemo pomoći jako puno. Mi smo već komunicirali prema EK da smo spremni s našim lukama i skladištima dati važan doprinos”, rekao je.

“Najbolja opcija je dodatna investicija u postojeći LNG terminal, koji bi znatno povećao kapacitete. Bio bi najbrži, najučinkoviti i za nas i za puno zemalja u našem okruženju. To je realno i moguće i navjerojatnije ćemo ići u tom pravcu. To smo raspravili i blizu smo investicijskih odluka. Možemo napraviti golem iskorak, Hrvatska u ovim okolnostma može biti pravi energetski HUB za srednju Europu”, zaključio je premijer Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI