PLENKOVIĆ NIJE OSTAO DUŽAN VUČIĆU: ‘Za posjet Jasenovcu nije trenutak, a prvi put čujem da smo ustaška Vlada’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon redovne sjednice Predsjedništva HDZ-a javnosti  se obratio premijer Andrej Plenković.

Premijer je na početku naglasio kako su sve tri agencije za kreditni rejting Hrvatskoj podigle za dvije stepenice kreditni rejting, što je za naše gospodarstvo od velike važnosti.

“Nastavit ćemo sve bitne pripreme za uvođenje eura, u četvrtak slijedi sjednica Vlade za uvođenje eura”, rekao je Plenković.

Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem, isplaćeno je 12.8 milijardi kuna, rekao je, te dodao kako je riječi bilo i o požarima koji su prošlog tjedna pogodili Hrvatsku.

Potom je govorio o jučerašnjem neuspjelom dolasku Aleksandra Vučića u Jasenovac.



“Poslali smo poruku da nije bilo vrijeme za takav posjet. Neslužbeno smo doznali da postoji želja da se dođe u nedjelju, ali bez službene najave. Koliko god da se želi diskretno obaviti, on ima reperkusije na domaćine. Rekli smo da nije trenutak niti je metodologija bila za to ispravna. Kada dođe trenutak, možemo o tome govoriti. Hrvatska je uključiva, tolerantna. Danas sam prvi put vidio u srpskim medijima da smo mi ustaška vlada…

Mi smo tu skroz cool i easy, kada dođe trenutak, bit će i posjeta. Hrvatska poštuje sve manjine u Hrvatskoj, kazao je Plenković.

“Ovo da se najavio u prošlom rujnu moramo provjeriti”, rekao je premijer.

“Ne znam što je u pozadini, ja gledam širi kontekst. Vidim da se u Srbiji odugovlači s formiranje vlade do krajnjih rokova. U ovom trenutku smo smatrali da takav posjet nama ne odgovara”, rekao je Plenković.

“Gledajte, važno je da se u međusobnim odnosima tretiramo s poštovanjem i da vodimo računa da smo država. Države komuniciraju isto kao i ljudi. Kad netko dolazi u posjet, on prvo nazove i najavi se. Ista vrsta komunikacije treba biti i među državama. Ovdje to nije bilo obavljeno na odgovarajući način. Za takav posjet koji, hoćemo mi to reći ili ne, ima svoje političke konzekvence… Hrvatska drži do sebe i svojih susjeda i želi normalizirati odnose. Svaki posjet koji može imati političke konzekvence se mora pažljivo dogovarati

To ne ide tako – pa nikada nije moment, zašto ne bih sada. Manje treba lijepiti etikete o tome da su ustaše izvršile napad, odbile… Malo mi to djeluje smiješno, kao da smo vratili vrijeme 30 godina unazad”, kazao je.

“S Pupovcem surađujemo. Mnogi kritiziraju HDZ i mene zbog suradnje s manjinama, pa tako i srpskom. No povjerenje dobijamo jednom, dva puta… Mi poštujemo zakon i Ustav i mi želimo da su naše manjine zadovoljne i da vodimo zemlju uz njihovu potporu”, rekao je Plenković.

Kao što je Vučić komentirao hrvatske naslovnice, tako je i Plenković one srpskih tabloida.

“Svega sam se nagledao ali ovakvih naslovnica srpskih tabloida još nisam”, rekao je premijer i dodao “da ćemo pustiti sad malo da se slegne ovo što gledamo pa kad se uspostavi normalna, konstruktivna komunikacija, razgovarati kad ćemo, što i kada”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI