PLENKOVIĆ NIJE HTIO KOMENTIRATI MILANOVIĆA: ‘Ne želim o njemu ovdje, pokidao je sve mostove’

Screenshot/N1

Na 77. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac u petak se održava komemoracija. Uz predstavnike državnog vrha, sudjeluju i predstavnici naroda žrtava tog logora i antifašista, ali bez predstavnika Židova.

Žrtvama u Jasenovcu poklonio se i premijer Andrej Plenković sa svojom delegacijom. S njim je bio i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

“Mi smo ovdje kao i uvijek, službeno, s dostojanstvom i poštovanjem prema žrtvi. Žao nam je svih koji su ovdje poginuli. Važno je da za mlade generacije u našem obrazovnom sustavu osiguramo da mladi mogu na jasan način saznati i naučiti koliko se zlo događalo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Drago mi je da je omogućeno da ovdje bude toliki broj ljudi i da su na ovoj službenoj komemoraciji bili svi koji su pozvani”, rekao je premijer.

Dodao je da se i tu vide vrijednosti kojima je izgrađena suvremena Hrvatska.

“Upravo je zato jasna osuda zločina u Jasenovcu iznimno važna, ne samo za žrtve, nego i za mlade koji tek trebaju osvijestiti što se događalo u našoj povijesti”, istaknuo je.



Premijer je naglasio kako su jasne presude Ustavnog suda vezane za ZDS i da treba samo ujednačiti praksu.

“Treba povećati kazne kako bismo djelovali preventivno i sankcionirali one koji krše zakone”, rekao je.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, neprimjerene izjave predsjednika Zorana Milanovića koje je dao u Jasenovcu.

Odgovorio je kako ne želi “komentirati njegove besprizorne izjave koje je dao u Jasenovcu”.

“Novo je da čak i lijevi novinari osuđuju to što on radi i to je dobro. Pokidao je sve mostove. Mi svoj posao radimo dobro i ozbiljno u interesu hrvatskih građana. Neki drugi koji imaju puno vremena ne rade to isto, rade nešto drugo. Kad prijeđu granicu, onda slijedi odgovor, ali to nas neće omesti da radimo ono što radimo svaki dan već šest godina za korist hrvatskih građana. Ključno je da naglašavamo tu razliku. Naša su postignuća vidljiva, opipljiva i bit će takva u budućnosti”, istaknuo je premijer.

Dodao je kako je “ključni da potenciraju razliku u kulturi razgovora i kulturi komunikacije” te naglasio kako se ne “želi baviti njime u Jasenovcu”.

Plenković je na pitanje o njegovim nazivima za Milanovića (Kremljenko, karijes…) rekao da se treba podsjetiti na to kakva je bila politička komunikacija prije 2000-ih.

Na pitanje o Milanovićevim izjavama u kojima je optužio Plenkovića da je Gotovinu nazvao udbašem, Plenković je rekao da se “to može nazvati i patološkim laganjem”.

Govorio je i o neizboru veleposlanika za Hrvatsku pri čemu je naglasio kako to “uopće nije problem te da ne zna kako se pojavila teza da nema veleposlanika”.

“Mi nemamo veleposlanike na tri mjesta. Jedno je Sveta Stolica, odakle se veleposlanik vratio biti njegov savjetnik, na njegov zahtjev. Preminuli su veleposlanici u Francuskoj i Litvi. Svugdje drugo imamo veleposlanika”, zaključio je Plenković.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI