PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA: ‘Nitko ne može dovesti u pitanje legitimnost Bljeska i Oluje. Zašto je to došlo, ne želim spekulirati’

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković danas je primio generale, zapovjednike i visoke časnike koji su sudjelovali u VRO “Bljesak”.
Povod sastanka je zamolnica tužiteljstva Bosne i Hercegovine za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljene temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Uz premijera, prisutni su bili ministri Tomo Medved, Mario Banožić, Ivan Malenica i Gordan Grlić Radman.

Premijer Plenković izvijestio je o zaključcima sastanka.

“Ministarstvo pravosuđa je 6. kolovoza primilo zamolnicu koju je uputilo tužilaštvo BiH, danas smo održali sastanak s generalima i zapovjednicima koji su branili Hrvatsku u Bljesku i Oluji, cilj je bio da ih upoznamo sa sadržajem zamolnice. Optužnica nema, one ne postoje. Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme Bljeska, kaznena djela koja se spominju u zamolnici su kaznena djela protiv civila i običaja i ratovanja te neselektivno granatiranje. Vlada će putem Ministarstva pravosuđa i uprave do detalja proučiti opsežnu dokumentaciju, Ministarstvo će nas izvijestiti i nakon toga ćemo donositi odluke.

Zaštitit ćemo hrvatske interese, sve odluke donosit ćemo na temelju zakona RH i međunarodnih sporazuma, važna su ta dva načela. Sastanak je protekao vrlo dobro, razgovor je bio iskren, čuli smo stav zapovjednika, poslat ćemo priopćenje, dogovorili smo da idući sastanak bude nakon što Ministarstvo pravosuđa podnese izvješće”.



Pavao Miljavac rekao je da su generali iznijeli svoj stav.

“Došli smo do zaključka da to preuzme Ministarstvo pravosuđa, mi ne znamo što i kako se tereti te bi se našli nakon analize. Nama je to prihvatljivo, jednoglasno smo se složili.

Postoji varijanta A, da jednostavno odbijemo, generali bi vjerojatno imali tjeralice u BiH i bili bismo blokirani, mislim da to nije varijanta i da je ovo bolje. Mi znamo kako smo radili, nikada nije bilo zapovjedi za gađane civilnih ciljeva, no u ratu se gine, rat nije balet”.

Dodao je da postoji varijanta da Ministarstvo ne prihvati optužnicu, time je stvar zatvorena kod nas, no ne i u BiH, pa su zaključili da je B varijanta prihvatljivija.

Plenković je nakon toga odgovarao na pitanja novinara.

“Nitko ne može dovesti u pitanje legitimnost Bljeska i Oluje”, rekao je.

Dodao da neće spekulirati kako je do zamolnice došlo.

“Oni na koje se ta zamolnica odnosi imaju svako pravo da o tome budu informirani, niti ti događaji, niti dokumentacija o kojoj je riječ datira 25 godina, zašto je to došlo u ovom trenutku, ispitivat ćemo kasnije, danas o tome ne želim spekulirati. Mi smo zamolnicu dobili i na adekvatan način ćemo ju tretirati. Stalno smo u kontaktu s HDZ-om u BiH.

Ministarstvo pravosuđa ima zadaću da detaljno prouči tu dokumentaciju i nakon toga ćemo donositi odluke o daljnjem postupku, to će biti jedno dva ili tri tjedna”, dodao je premijer.

“Mi nismo sastavljali zamolnicu, radili su je drugi ljudi, imali su drugu logiku, u zamolnici piše neselektivno granatiranje, što se tiče obuhvata, nismo mi to radili, htjeli smo obavijestiti ratne zapovjednike”, rekao je Plenković.

Koliko je visokih časnika bilo na sastanku?

“Bilo ih je osam”, rekao je premijer.

“Ovaj sastanak je javan, mogli smo se naći i tajno, no nemamo što tajiti”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI