PLENKOVIĆ NAKON SASTANKA HDZ-a: ‘Nema straha, Hrvatska ima veliko iskustvo i spremna je veliku izbjegličku krizu’

Foto:Screenshot

Održan je redovni sastanak sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

U Hrvatsku je kaže dosad stiglo više od 8600 izbjeglica iz Ukrajine. “U srijedu ću sazvati sastanak sa svim županima kako bismo još jednom s njima koordinirali aktivnosti na terenu, osigurali adekvatnu zdravstvenu, socijalnu skrb, uključivanje na tržište rada i u školstvo”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska spremna na izbjegličku krizu. “Jedna smo od zemalja koje imaju ogromno iskustvo.”

“Mi smo praktički tri dana nakon početka ruske agresije oformili radnu skupinu i svi su maksimalno angažirani i zasad sve teče prema onim očekivanjima koja smo imali kada smo oformirili tu skupinu”, kazao je premijer.

“Već smo u Versaillesu imali tu raspravu. Činjenica je da se radi o ogromnom broju ljudi, da se ne se koliko dugo će oni biti van svoje zemlje, da takvu vrstu financijskih troškova će naravno sve zemlje u određenoj mjeri moći podnositi s vlastiti sredstvima, ali ako to bude jako dugo, jako puno, sigurno će se tražiti neka zajednička europska rješenja. O tome se razgovara i razgovarat će se. Ima različitih načina”, rekao je Plenković.Plenković se osvrnuo na situaciju u BiH.

Strateški kompas je dokument na kojem se radilo dvije godine. Bit će usvojen od šefova vlada EU-a u četvrtak. Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH”, rekao je Plenković:

“Želimo pravedan ishod prema sva tri naroda. Apeliram na sve da se pronađe rješenje da se održe izbori”, dodao je.

S Milanovićem oko toga nije razgovarao. “Ne nisam s njim razgovarao, ovo je bila inicijativa Vlade, mene, mnistra, pretpostavljam da mu njegovi savjetnici daju brifing. Čekamo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost”.

Na pitanje kako komentira izjave ruskog veleposlanika u BiH u kojima je iznio gotovo pa prijetnju uđe li ta zemlja u NATO, Plenković je rekao kako su takve izjave u potpunosti neprimjerene i neprihvatljive.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI