PLENKOVIĆ NAJAVIO KAŽNJAVANJE: Prozvao je one koji pozivaju na ignoriranje covid potvrda, a sami su cijepljeni

Screenshot/N1

Sjednica Vlade počela je u iza 10 sati u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici.

Na dnevnom redu je paket zakona za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi – među njima prijedlog zakona o socijalnoj skrbi (EU) te izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu, kao i prijedlog zakona o djelatnosti psihoterapije te zakona o edukacijsko-rehabilitacijskoj djelatnosti, potom i izmjene i dopune Zakona o psihološkoj djelatnosti te Zakona o djelatnosti socijalnog rada i Zakona o socijalnopedagoškoj djelatnosti.

Na sjednici je i prijedlog izmjena Zakona o hrvatskom državljanstvu, kao i prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ministri će dobiti i informaciju o aktualnom stanju vezanom uz potres te uz koronavirus.


Premijer Andrej Plenković ima uvodno obraćanje.

“O covid potvrdama i cijepljenju, da malo kontekstualiziramo ovaj četvrti val, u 22 od 27 država EU je broj zaraženih u porastu. Mi smo 20 mjeseci u borbi protiv covida 19, pozivamo gađane da se pridržavaju mjera, apeliramo da se svi cijepe, broj ljudi koji su preminuli je takav da će danas premašiti 10 tisuća preminulih od ili s covidom, to je strašno”, rekao je premijer“Izražavam suosjećanje prema članovima obitelji svih onih koji su izgubili bitku s covidom. Taj broj bi trebao biti dovoljan razlog ljudima da se cijepe”, dodao je Plenković.

“Imamo tri načina zaštite, osnovne mjere, maska, distanca i higijena, zatim da se izbjegavaju nenužna okupljanja, treće je cijepljenje, tu nema dileme, cijeli svijet to radi, ne vidim zašto se ne bi i u Hrvatskoj u brojevima u kojima su to učinile zemlje u EU. Covid potvrda nije obavezno cijepljenje, to daje mogućnost da ste cijepljeni, preboljeli ili testirani, to omogućuje cijepljenima da imaju kontakt s onima koji nisu i da znaju da nisu zaraženi, a necijepljenima omogućuje normalnog obavljanja posla. To je vrsta društvenog kompromisa, taj bris nije invazivan. Ne znam zašto bi to nekome predstavljalo problem, prosvjedi su zbog testiranja, ako je bris od jedne sekunde problem, to je nešto jako neobično. Ne može me nitko uvjeriti da je bris problem. Posebno oni koji potiču na ignoriranje covid potvrda, a cijepljeni su, zaštićeni kao lički medvjedi s booster dozom, a pozivaju na neposluh. Zato ćemo vidjeti kako promijeniti zakone da uvedemo prekršajne sankcije za one koji bagateliziraju odluke stožera. Imali smo 40 milijardi kuna direktne štete zbog covida, 10 tisuća umrlih da bi nam se neki likovi u lice rugali. Cijepljeni i zaštićeni! Nisu oni pametni, ovakvu demagogiju i podilaženje strastima nije pristojno ni korektno. Želimo s covid potvrdama napraviti kompromis, pomoći cijepljenima i necijepljenima”, oštar je bio premijer.

Naglasio je i ohrabrujuće vijesti.

“U zadnjih 7 dana se prvom dozom cijepilo preko 104 tisuća ljudi, morali smo imati intenzivan 4. val da se to dogodi, pozivam sve da uzmu i treću dozu, ako imaju uvjete”, kazao je Plenković.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI