PLENKOVIĆ NA SVEČANOSTI U KNINU: ‘Vlada će čvrsto štititi branitelje i neće dopustiti da se u pitanje oslobađajući karakter obrambenog rata’

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Premijer Andrej Plenković održao je govor na središnjoj svečanosti u Kninu, na stadionu NK Dinara povodom obljetnice Oluje te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja.

“Dragi Kninjani, sugrađani u domovini i inozemstvu, sve vas pozdravljam u ime Vlade i čestitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja, i obljetnicu VRO Oluja. Zahvaljujem što ste dolaskom uveličali svečanost na kojoj slavimo veličanstvenu pobjedu u Domovinskom ratu. Mnogi branitelji su svoju budućnost žrtvovali za budućnost domovine, slobodu naroda i to da Hrvatska izbori pravo na samostalnost”, započeo je Plenković.

Prava Hrvata u BiH 

Kazao je kako Hrvati nisu bili suvereni gotovo 900 godina, sve dok u vremenu tektonskih promjena uz viziju Tuđmana i hrabrost branitelja nismo ostvarili pravo na slobodu i državu.

“Upravo su branitelji kamen temeljac slobode i demokracije. Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratile su najveći dio okupiranih područja, što nam je omogućilo i mirnu reintegraciju”, nastavio je premijer.Osvrnuo se i kako je u Bihaću bilo spriječena sudbina Srebrenice.

“Omogućen je i Daytonski sporazum, čiji je aneks i Ustav BiH. U okolnostima osvajačke agresije na Ukrajini, još jednom vidimo koliko je cijena slobode. Upravo zato što znamo kako je biti žrtva agresija, dali smo potporu Ukrajini i pružili smo utočište za 20 000 Ukrajinaca. Ustrajat ćemo i na ustavnim pravima Hrvata u BiH jer nema europske BiH sve dok svi njezini građani ne budu legitimno i demokratski predstavljeni u tijelima zemlje. Preduvjet za to je pravedni izborni zakon”, kazao je.

Šest godina politike poštovanja

“Već šestu godinu vodimo politiku poštovanja, digniteta Domovinskog rata i branitelja. Snažimo vojsku, policiju, sustav domovinske sigurnosti. To nije samo retorika, topla riječ, to je konkretna politika koju vodi Tomo Medved, na čemu mu iskreno zahvaljujem. To se manifestiralo donošenjem zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji, čime smo ispravili nepravde. Donošenjem zakona o civilnim stradalnicima cjelovito smo regulirali i ovo bolno pitanje”, dodao je Plenković.

Ističe kako je Vukovar proglašen mjestom posebnog pijeteta, a vraćen je i Dan državnosti na 30. svibnja. Dodao je i kako je njegova Vlada povećala proračun za branitelje te poboljšala profesionalni i životni standard policajaca.

“Zahvalni smo i svim drugim sastavnicama, a osobito vatrogascima koji spašavaju i živote i materijalna sredstva. Rat u Europi je narušio sigurnost i njegove su posljedice jasne. Premda je 27 godina proteklo od kraja rata, to nas upozorava da moramo i dalje jačati obrambene sposobnosti. Stoga smo stavili hrvatskog vojnika u središte naše obrambene politike. Izdvajamo za obranu 7,6 milijardi kuna, što je najviše od proglašenja samostalnosti”, nastavlja predsjednik Vlade Plenković.

Srbija ne surađuje

“Hrvatsku se pokušava prokazivati jalovim i lažnim optužbama o protjerivanju srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo prisililo na evakuaciju, što su i sami pokajnici potvrdili u Haagu i potvrdili dokumentima. Najavljene optužnice protiv hrvatskih pilota su neprihvatljive, tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija i koja ne pokazuje spremnost da prizna svoju odgovornost tog Miloševićevog režima. Vlada će čvrsto štititi branitelje i neće dopustiti da se u pitanje dovede pravedan, legitiman, obrambeni i oslobađajući karakter obrambenog rata niti da se optužuju naši heroji. Kao demokratska zemlja, ponosimo se što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku manjinu, čiji predstavnici su članovi Vlade”, kazao je.

Ističe kako Srbija ne surađuje niti oko ratnih zločinaca niti pitanja nestalih.

“Vodeći računa o tome koliko su branitelji dali za slobodu, demokraciju, mi ćemo u ovom vremenu kada imamo odgovornost da činimo sve da jačamo gospodarstvo, spriječimo socijalnu frakturu i da uz misli na vojnike i policajce damo naš mali doprinos životu svih građana. Živjela nam jedina Hrvatska”, zaključio je premijer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI