Plenković na samitu EBRD-a poziva investitore da ulažu u zapadni Balkan

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozvao je investitore na samitu Europske banke za obnovu razvoj u ponedjeljak Londonu da ulažu u zapadni Balkan.

“Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susjedima i investicijska zajednica trebala bi iskoristiti priliku na korist tih zemalja i na korist cijele Europske unije”, rekao je Plenković.

Plenković, kao premijer zemlje koja predsjedava Vijećem EU-a, i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti otvorili su u ponedjeljak četvrti investicijski samit EBRD-a na temu zapadnog Balkana.

Na samitu, koji se održava redovito od 2014. godine, oskupili su se premijer šest zemalja jugoistoka Europe: Duško Marković (Crna Gora), Edi Rama (Albanija), Oliver Spasovski (Sjeverna Makedonija), Zoran Tegeltija (BiH), Albin Kurti (Kosovo) i Ana Brnabić (Srbija).

“Mi smo zemlja koja najbolje poznaje to područje i koja pruža potporu tim zemljama kako bi se ubrzao njihov put prema Europskoj uniji. To je jedan od naših ključnih prioriteta”, rekao je Plenković.



Dodao je da je Hrvatska kao predsjedateljica Vijeća EU-a već postigla uspjeh uvrštenjem pitanje proširenja visoko na dnevni red EU-a. To je potaknulo i nekoliko drugih zemalja članica da uoči samita u Zagrebu, 6. i 7. svibnja organiziraju sastanke na visokoj razini na temu proširenja na zapadni Balkan.

EBRD jedan od najvećih investitora

Albanski premijer Edi Rama zahvalio se Plenkoviću i Hrvatskoj na onome što čini za regiju.

“Hrvatska je na neki način naš agent u Bruxellesu i istodobno mu služi kao prevoditelj za ovu regiju. Naravno, puno je lakše nama prevesti Bruxelles, nego nas prevesti Bruxellesu, ja to dobro znam, ali to je dio vašeg posla. Vi ste iskusan diplomat i želim vam sreću”, rekao je Rama.

“Kao vodeći investitor u regiji, veselimo se četvrtom investicijskom samitu za zapadni Balkan, koji je za EBRD prioritet. Naš je cilj otključati potencijal te regije podupirući veću stopu ekonomskog rasta kao i njezinu regionalnu i europsku integraciju”, rekao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti. On je najavio da će danas biti potpisano šest novih projekata za zapadni Balkan.

Dodao je kako je cilj samita istaknuti potencijal za investicije i biznis u području zapadnog Balkana.

EBRD je jedan od najvećih investitora u zapadnobalkanske zemlje u koje je do sada uložio 13 milijardi eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI