PLENKOVIĆ NA OTVARANJU VAŽNE KONFERENCIJE: ‘To govori o pripadnosti Hrvatske najužem krugu’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Zagrebu sudjelovao na svečanom otvaranju Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika.

“Mi danas možemo zaista jasno reći da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji, rekao je premijer pred predstavnicima diplomacije i nizom ministara iz vlade u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Položaj će dodatno od početka iduće godine biti osnažen članstvom u europodručju i schengenu”, rekao je premijer, prenosi HRT.

“Devet i pol godina nakon članstva mi ćemo biti s obje noge čvrsto u jezgri i motoru užega kruga europske integracije. To je ogromno političko postignuće. Hrvatska se time pridružuje samo 15 zemalja koje su članice Europske unije, NATO-a, europodručja i šengenskog prostora”, naglasio je premijer.

“To govori o pripadnosti Hrvatske najužem krugu, a kad smo dio najužeg kruga onda znamo da smo bitno zaštićeniji i sigurniji, ne samo u obrambenom i političkom smislu nego prije svega ekonomskom i financijskom smislu”, rekao je Plenković.

“Nadam se, kao što ste to činili dosad, svojim iskrenim entuzijazmom i domoljubljem promovirati hrvatske interese, jačati naš identitet na međunarodnoj razini i tako pridonijeti boljitku svih nas, zaključio je svoje obraćanje diplomatima.”Godišnja konferencija diplomata održat će se u četvrtak i petak u Zagrebu.

Konferenciju u četvrtak ujutro otvara Plenković, nakon čega slijedi obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U petak je predviđeno i obraćanje grčkog šefa diplomacije Nikosa Dendiasa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI