PLENKOVIĆ NA GSV-u: ‘Želimo stvoriti pozitivno društveno ozračje za zasnivanje ili proširivanje obitelji’

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća izjavio da demografska revitalizacija ostaje strateško pitanje hrvatske budućnosti, a na tom dugoročnom projektu moraju surađivati svi akteri – od nacionalne i lokalne vlasti do civilnog društva i poslovnog sektora.

“Želimo stvoriti pozitivno društveno ozračje za zasnivanje ili proširivanje obitelji, kvalitetniju skrb o djeci i našim starijim sugrađanima, jer je demografski vitalnija Hrvatska jedino rješenje za budućnost hrvatskog naroda”, kazao je Plenković.

Dodao je i kako demografski problemi Hrvatske nisu od jučer, broj stanovnika smanjuje se od 1991. kao posljedica ratne agresije, iseljavanja, starenja stanovništva i smanjenja nataliteta, no to su problemi i drugih članica EU-a.

Vlada poduzima mjere prema mladima, obiteljima i drugim društvenim i gospodarskim akterima – od obrazovanja i stipendiranja, ekonomskog osamostaljivanja, pronalaska prvog posla, promicanja zapošljavanja na neodređeno vrijeme, poticanja rješavanja stambenog pitanja za mlade, povećanja plaća, do mjera za jačanje obitelji kroz populacijsku, poreznu, socijalnu, stambenu i druge sektorske politike.

Premijer je na sjednici GSV-a, koja je posvećena prvenstveno hrvatskim problemima s demografijom i iseljavanjem, podsjetio na Vladine aktivnosti u cilju jačanja gospodarstva i ublažavanja udara krize na standard građana.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI