PLENKOVIĆ KOMENTIRAO GLOBALNE OKOLNOSTI: ‘Ruska invazija na Ukrajinu ima pogubne posljedice i za sve nas u Europi’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Globalne okolnosti su bitno izmijenjene zbog ruske invazije na Ukrajinu. “To su pogubne posljedice ne samo za Ukrajinu već i za sve nas u Europi”, rekao je u subotu premijer Andrej Plenković otvarajući međunarodnu konferenciju Dubrovnik Forum.

Na 15. izdanju međunarodnog Dubrovnik Foruma sudjeluje 40-ak ministara, pomoćnika ministara, državnih tajnika uglavnom iz zemalja južne, jugoistočne i srednje Europe, ali i predstavnici nekih europskih institucija, međunarodnih organizacija te poslovnog sektora.

“Veliki rast cijena energenata nas je stavio u položaj kada moramo djelovati zajednički i intervenirati nacionalno kako bi naše industrije imale dovoljno izvora energije te kako bi domaćinstva mogla spojiti kraj s krajem”, istaknuo je.

Dodao je da je hrvatska vlada stoga donijela paket u vrijednosti pet milijardi kuna kako bi pomogla domaćinstvima te malim i srednjim poduzećima.

Govoreći o Ukrajinu, podsjetio je i da je Hrvatska bila žrtva agresije i da se prije 30 godina također susretala s istom retorikom, negacijom nacionalnog identiteta i tzv. etiketom denacifikacije.



“Podržali smo Ukrajinu politički, diplomatski, ekonomski, financijski i vojno i tako ćemo činiti i dalje s našim partnerima i saveznicima na Zapadu, a također smo pružili utočište pružili za više od 20 tisuća ukrajinskih izbjeglica”, rekao je premijer.

Govorio je i o mjerama poduzetima prema Rusiji za koje je rekao da su bile “brze, jake i rigorozne”.

“Međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava je važan. Ovo je u suštini sukob između demokracija i autoritarnih režima i moramo znati da je to ključ onoga čemu trenutno svjedočimo”, istaknuo je Plenković.

Dodao je da “živimo u vremenu kada je sukob tako vidljiv i opipljiv”.

U svom je govoru istaknuo potporu službenog Zagreba zemljama u susjedstvu i njihovim europskim težnjama i ambicijama, a posebice BiH.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI