PLENKOVIĆ KAO DA JE PRIMIO BOGA ZA BRADU! Plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego ministarske: ‘Rekli smo, dosta je demagogije. Hoćemo li biti predmet kritika? OK’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je rast BDP-a u trećem tromjesečju na tragu vladinih procjena te istaknuo da je to drugi najveći rast u EU-u među 22 zemlje koje su objavile taj podatak.

Međutim, zaboravio je napomenuti da je posljedica toga rast plaća državnim dužnosnicima. Naime, u Sabor su upućene izmjene zakona kojima se propisuje jedinstvena osnovica za plaće državnih dužnosnika i državnih službenika, a kojima će plaće državnih dužnosnika porasti jer je osnovica državnih službenika povećana nakon dogovora Vlade sa sindikatima.

Plenković je ocijenio demagogijom prijedloge da se smanje koeficijenti za izračun plaća državnim dužnosnicima kako im ne bi rasle:
“Raspravljali smo o tome i ja sam jednostavno rekao, i svi skupa na Vladi, da je dosta s tom demagogijom. Mislim da ovako usklađivanje osnovice, koja ide za sve državne službenike, može ići i prema dužnosnicima i točka.
“Hoćemo li mi biti predmet kritika, hoće li se naslađivati neki mediji da smo povećali plaću za 1500 ili Milanoviću kojem je još više narasla nego drugima – OK. Ali, to je tako”, poručio je sa smješkom.
Premijer je rekao kako se izmjenama zakona predlaže da osnovica za plaće kako bude rasla službenicima, raste i dužnosnicima, te najavio kako će od ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice tražiti da održi konferenciju za novinare i “malo rastumači te osnovice”.
“Ta situacija s osnovicom i plaćama dužnosnika već je dugo na dnevnom redu, a nitko se to ne usudi mijenjati. Jer, naravno, u Hrvatskoj bi bilo najgore od najgorega da povećate plaće dužnosnicima dok ste na vlasti”, samozadovoljno je komentirao.
Plenković je također podsjetio kako je njegova Vlada povećala plaće službenicima za više od 30 posto pa se, kako je ustvrdio , događa da su plaće službenika po pojedinim ministarstvima veće nego plaće čelnika tih tijela, to jest ministara.
“Ne kažem da ti ljudi ne rade i ne zavrjeđuju tu plaću, ali to nije normalno. Niti je to normalno, niti je dobro”, zaključio je.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI