Plenković je uvjeren u pobjedu: ‘Sigurno ćemo dobiti najmanje 62 mandata’

Na političkoj sceni odbrojavaju se posljednji sati do parlamentarnih izbora pa se u skladu s time na svim stranama domaće političke arene zbijaju redovi. Posebno je turbulentno u HDZ-u pod vodstvom premijera  Andreja Plenkovića koji ima samo dva cilja – zadržati svoju stranku na vlasti i osvojiti još jedan, treći uzastopni mandat.

Taj plan Plenković dugo kuje, ali ga je poremetilo uplitanje predsjednika Zorana Milanovića u kampanju. Zahvaljujući tomu SDP je ustao iz mrtvih, a predsjednik je očito i sam svjestan da Peđa Grbin samostalno, pa ni uz potporu velike koalicije okupljene na ljevici, ne bi mogao ugroziti Plenkovića koji proteklih osam godina samouvjereno upravlja zemljom i uspješno zaobilazi sve krize koje su mu se našle na putu.

HDZ se ponovno obrušio na Milanovića, zadali mu završni udarac: Spominju Tita i Beograd ali i još nešto

Niz je afera koje su obilježile Plenkovićevu vladu i još više afera koje su se splele oko istaknutih članova njegove stranke, no on je sve te probleme ostavio za sobom. Uspješno je uveo Hrvatsku u eurozonu i Schengen, iza njega su i uspjeh s Pelješkim mostom, zadovoljni sindikati, namireni državni i javni službenici, pobjeda nad pandemijom koronavirusa, pa i relativno zadovoljavajuće brojke u ovom vremenu krize i inflacije.



Hvale se projektima

Sve to gotovo uglas ponavljaju HDZ-ovci hvaleći se brojnim projektima svoje vlade i uspjesima premijera Plenkovića, koji slovi i kao jedan od najperspektivnijih europskih političara. Međutim, ništa od toga ne utječe previše na Milanovića, koji ne bira riječi u obračunu s predsjednikom Vlade.

Upravo zato što je Milanović u svojoj komunikaciji prešao granicu i zbog toga što je i svojim ulaskom u kampanju pokazao da ne poštuje državne institucije, u HDZ-u smatraju da njegov uspjeh na izborima neće biti ni izbliza onakav kakvim ga prikazuju ankete prema kojima bi SDP-ova koalicija i HDZ trebali imati izjednačen broj mandata. Štoviše, u partijskim redovima spekulira se da će oni biti relativni pobjednici parlamentarnih izbora, a te spekulacije sve učestalije pune i medijske stupce.

Unatoč tomu, u redovima premijera Plenkovića za takav scenarij ne žele ni čuti pa kažu kako je HDZ stranka koja više od godinu dana ima stabilan rejting. Osim toga, uvjereni su da je Milanović svojim istupima pridonio mobilizaciji njihova članstva i pokazao svoje pravo lice dajući do znanja da je spasitelj posrnule ljevice, a ne vođa izgubljenog desnog biračkog tijela kao što se pokušao prikazati protekle dvije godine.

 

HDZ vjeruje u osvajanje minimalno 62 mandata

Uz to, HDZ-ovci nabrajaju kako su oni, kada je članstvo posrijedi, najbrojnija stranka u državi, imaju izgrađenu infrastrukturu i jednostavno ih ne može ugroziti ljevica koja se ujedinila kako bi se obračunala s Plenkovićem, u čijem krugu vjeruju da će HDZ na parlamentarnim izborima osvojiti minimalno 62 mandata. Prema toj računici iz najužeg premijerova kruga, ni formiranje vladajuće većine za Plenkovića ne bi trebalo biti problem.

Upravo suprotno, HDZ bi, na iznenađenje mnogih skeptika, s osam manjinskih zastupnika i možda još pokojim žetončićem opet mogao voditi državu, govori se u najužem Plenkovićevu krugu, u kojem smatraju da će on bez problema nakon izbora složiti još jednu vladajuću koaliciju i tako realizirati svoje ambicije, odnosno državom zavladati u trećem mandatu kao najdugovječniji državnik na vodećoj poziciji. Za premijerove suradnike glasine o HDZ-ovu porazu i gubitku desetak mandata u odnosu na prošle izbore najobičnije su gluposti koje se šire medijskim prostorom kako bi naštetile imidžu njihove stranke, pa u konačnici i imidžu samog Plenkovića, kojem nisu skloni ni svi u HDZ-u.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iako su zbog kampanje unutarstranački nezadovoljnici stali na loptu, neki od njih postavljaju pitanje što će se dogoditi ako Plenković ne uspije realizirati svoje planove i ostvariti pobjedu na izborima i hoće li u tom slučaju odstupiti s pozicije predsjednika stranke u maniri one da stranka ne može biti talac jednog čovjeka. Osim toga, nezadovoljnici u vladajućim redovima kažu i da HDZ nije trebao ni smio ugasiti svoj koalicijski potencijal, posebice onaj na desnici, međutim, to nisu stavovi kojima je Plenković opterećen.

Veliki planovi

U njegovu krugu vjeruju da je svoju stranku kvalitetno pozicionirao u desnom centru te objašnjavaju kako je to dio njegove proeuropske, ali i suverenističke politike koju planira nastaviti i u idućem mandatu. Ako ostane na vladajućoj poziciji, Plenković planira u svoju vladu uvesti stručnjake neovisno o tome jesu li članovi njegove stranke te provesti reforme koje i Europska komisija od njega već dugo očekuje.

I za stranku premijer nakon izbora ima velike planove pa bi tako u HDZ-u, kada prođu parlamentarni i europski izbori, trebali biti održani i stranački na kojima će se Plenković, ako ostane na vlasti, napokon upustiti u pomalo zaboravljeni projekt pomlađivanja HDZ-a, što nije uspio provesti u protekla dva mandata.

Preduvjet za realizaciju svih ovih planova svakako je pobjeda na izborima, što, bez obzira na uvjerenja iz najužeg Plenkovićeva kruga, neće biti nimalo jednostavno, ponajviše zbog toga što mu na drugoj strani stoji ratoborni Milanović koji je ušao u utakmicu visokog rizika. Ako SDP ne pobijedi na izborima, Milanović se ne treba nadati drugom mandatu na Pantovčaku i baš zato valja očekivati da će se na izborima boriti do posljednje kapi krvi.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI