PLENKOVIĆ JE KRENUO U RAT S DVA TAJNA SAVJETNIKA: Nećete vjerovati tko će prvi nastradati

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednički izbori su za nama, a pobjedom Zorana Milanovića izborni procesi i prepucavanja, nisu završeni, štoviše dojam je da oni tek sada počinju. Početak tih procesa ukazuje na to da su pred šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem burni, i nezavidni dani. Prije svega, potrebno je provesti detaljnu analizu izbora, po županijskim ograncima te zaključiti radi čega je HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović podbacila na izborima, dok se vodi analiza ovog izbornog debakla, Plenković će se morati pozabaviti i analizom samoga sebe, pazeći pritom na poziciju u vlastitoj stranci. Dilema koja muči HDZ-ovce, koji su mu još uvijek prisni jest hoće li se prije ići na unutarstranačke ili pak parlamentarne izbore.

Da je Grabar-Kitarović pobjedila tada dileme ne bi bilo, na parlamentarne izbore išlo bi se pretkrah hrvatskog predsjedanja EU, no sada je rizik ipak velik, pa neki koji Plenkoviću nisu naklonjeni tvrde kako bi po stranku ipak bilo bolje da se ide na redovne izbore u rujnu. Za Plenkovića je podjednako važno i pitanje unutarstranačkih izbora, oko toga se također lome koplja, i dok dio HDZ-ovaca drži da se oni trebaju održati početkom svibnja, ili koncem travnja kao što to propisuje Statut, dio HDz-ovaca tome nije sklon. Nije tajna da Plenkovića i na unutarstranačkom polju čeka neizvjesna borba, budući da se još od europskih izbora njegova fotelja klima, a nekolicina jakih oponenata svoju je kandidaturu ionako odavno objavila, stavljajući fokus na unutarstranačke izbore, prije onih parlamentarnih. Plenković u svakom slučaju želi opstati, međutim, on nije tip političara koji bi bio spreman vući radikalne poteze i radikalizirati svoju politiku centra, ali to ne znači da neće djelovati, jedan od njegovih prvih poteza nakon predsjedničkih izbora mogao bi biti raspuštanje zagrebačkog ogranka HDZ-a, a time i HDZ-a Zagrebačke županije, gdje je Grabar-Kitarović ponajprije i podbacila na izborima.

Potporu u tome ima i od Gordana Jandrokovića, koji kao postojani vojnik čvrsto stoji uz šefa, barem je tako trenutačno. Jandroković koji je uvijek do sada, kroz svoju političku karijeru na vrijeme znao detektirati opasnost i povući se iz gubitničkog tima spašavajući vlastitu političku kožu, za sada se od Plenkovića nije distancirao, što znači da njegova pozicija trenutačno nije posve poljuljana, no zato je Jandrokovićeva retorika usmjerena na unutarstranački desnicu, a dijelom i na Milijana Brkića koji je u finišu bezuspješno spašavao kampanju šefice države, ipak dio izvora bliskih Plenkoviću drži da bi premijeru bilo riskantno rušiti Brkića, već bi ga bilo daleko bolje držati na poziciji saveznika, što niti premijer ne odbacuje kao moguću opciju. Brkić pak za svoju poziciju ne strahuje, on će se definitivno kandidirati i pobijediti na nekoj od funkcija, te preživjeti kao što je uvijek do sada i preživljavao, onaj tko se za sudbinu mora brinuti svakako je šef zagrebačkog ogranka Andrija Mikulić, na čija će se pleća strovaliti predsjedničin debakl u metropoli. Sve se otvorenije govori o raspuštanju zagrebačkog HDZ-a i čistci koju Plenković tamo kani provesti eliminirajući Mikulića, nakon toga namjerava se prešaltati na Dalmaciju, ponajprije Zadar i Split gdje će također sanirati probleme koji su ispali iz ormara na predsjedničkim izborima, pošto je Grabar-Kitarović tamo doživjela potop. Navodno Plenkovića u raspuštanje ogranaka uz Jandrokovića guraju Šeks i Mario Kapulica, po čijim je instrukcijama ranije Plenković napravio čistku u Lici eliminirajući Dadu Milinovića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI