‘PLENKOVIĆ JE KALKULANT’: Grbin smatra da je najavom o Ini Plenković vodio računa samo o sebi

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da 'ako nacionalizacija bude provedena samo da bi HDZ mogao reći da je Hrvatska vlasnik Ine, onda kupnja dionica od MOL-a nema smisla'

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u intervjuu za Novi list kazao je kako je izjava premijera Andreja Plenkovića da vraća Inu u hrvatske ruke temeljena samo na kalkulaciji o njegovom političkom rejtingu.

“Premijer, slično kao nekad Ivo Sanader, donosi odluke u skladu s procjenom kako će se one dopasti javnosti. Kad je objavio da želi kupiti Inu nije uopće razmišljao koliko će tim istupom otežati hrvatsku poziciju u pregovaračkom postupku s MOL-m nego je isključivo vodio računa o svojem političkom rejtingu. Isto je napravio u petak. Tjedan dana Plenković se nalazio po pritiskom da kaže nešto konkretnije o svojim namjerama vezanim za Inu i onda je izašao van s jednim nedorađenim modelom koji nema ni glavu ni rep. Cilj mu je bio samo da se dopadne, čak bolje rečeno njega je strah da se bilo kome zamjeri”, obrazložio je SDP-ovac.

“Bilo je na Badnjak nekoliko izjava nas iz SDP-a vezano za Inu. Među njima je bila i moja, a stranka je i izdala priopćenje. Stav je bio isti i takav je i danas, SDP nije protiv nacionalizacije Ine. Ali, pod uvjetom da Vlada prezentira brojke na temelju kojih će biti jasno koliko bi to koštalo, kako ćemo to platiti i kakve će biti ekononomske posljedice nacionalizacije Ine. Do danas Vlada nije dala niti jedan odgovor, osim što je premijer Andrej Plenković rekao da će novac dobiti privatizacijom HEP-a. SDP ne prihvaća tu privatizaciju zbog nacionalizacije Ine”, izjavio je Peđa Grbin.

“Za nas je nacionalizacija Ine pozitivna jedino ako će jamčiti barem zadržavanje postojećih radnih mjesta i nastavak proizvodnje. Podsjećam da je predsjednik stranke na Badnjak upravo to rekao i da onda u tom kontekstu nije bitno hoće li iza toga stajati Hrvatska, Ina ili MOL. Sporna nam je nacionalizacija Ine ako se ne zna što se njome želi postići. U slučaju da nacionalizacija bude provedena samo da bi HDZ mogao reći da je Hrvatska vlasnik Ine, onda ona ne bi imala ama baš nikakvog smisla. Vlada nas u ovih desetak dana nije uvjerila da zna što bi s Inom i kako bi, primjerice, financirali modernizaciju rafinerija ili istraživanja mogućih izvora nafte”, istaknuo je.

Upitan je mu sada zamislivo da bi Goran Marić, koji je ranije bio vrlo kritičan prema privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu države, pa tako i HEP-a, sada to podržao, Grbin je odgovorio: “Premijer je iznio stav Vlade, valjda se prethodno konzultirao s resornim ministrom. Nadalje, Marić je stajao iza premijera kad je on objavio namjeru o nacionalizaciji Ine. Dok ne dobijem suprotnu informaciju vjerujem da Plenković govori uime cijele Vlade, znači i uime Gorana Marića i, recimo, Slavena Dobrovića, ministra energetike. Makar, podsjećam, Marić se kao zastupnik početkom prošle godine jako bunio kad je Vlada nekim trgovačkim društvima ukinula status strateških, no sada kao ministar nije učinio ništa da promijeni tu odluku. Postavlja se pitanje zastupa li Marić jedno kao zastupnik, a drugo kao ministar”.



“Dok se god Most službeno ne izjasni protiv privatizacije HEP-a, ja smatram da Plenković iznosi i njihov stav i da podržavaju taj model”, dodao je, piše Novi list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI