Plenković je bio u kontaktu s dvoje zaraženih koronom, a odbija samoizolaciju: Slušam samo epidemiologe. Evo što kaže Markotić

U petak je potvrđeno da je slavni hrvatski tenisač Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus. Trener srpskog tenisača Novaka Đokovića bio je na Adria Touru gdje se susreo i s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem.

Nakon prekida turnira jer se bugarski tenisač Grigor Dimitrov zarazio koronavirusom, ubrzo je potvrđeno i da je Đoković pozitivan. Plenković se u Zadru sreo i s Đokovićem i s Ivaniševićem, ali iako su obojica pozitivna na koronavirus, premijer ističe da ne treba u samoizolaciju.

“Želim Goranu da se brzo oporavi. Situacije je za mene identična, druženje s igračima je trajalo dvije ili tri minute i nakon konzultacija s epidemiolozima nema potrebe za samoizolacijom. Oporbi bi bilo super da predsjednik Vlade u samoizolaciji, ali od njihovih teza i realnosti je velika razlika. Proveo sam samo nekoliko minuta s njima. Ja se ne konzultiram s nadriliječnicima već s epidemiolozima”, poručio je Plenković.

Od otkazivanja turnira Ivanišević je bio u samoizolaciji. Prva dva testa bila su negativna, no danas je dobio treći rezultat te je potvrđeno da je pozitivan na Covid-19.

“Nažalost, nakon dva negativna testa u posljednjih 10 dana, upravo sam saznao rezultate današnjeg, trećeg testa i on je pozitivan na Covid-19. Osjećam se dobro i nemam nikakvih simptoma. Želim obavijestiti sve koji su bili u kontaktu sa mnom na činjenicu da sam Covid-pozitivan i zamoliti ih da poduzmu sve potrebne korake da zaštite sebe i svoje bližnje. Ja nastavljam s ranije započetom samoizolacijom. Želim svim zaraženima što skoriji oporavak”, poručio je Ivanišević.



Iako je pozvao sve koji su bili s njim u kontaktu, a među njima je i premijer, da poduzmu potrebne korake, Plenković je istaknuo da nema potrebe da ide u samoizolaciju.

“Ponovit ću, koliko znam Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je pozitivan nalaz. Teniski događaj i kontakt su bili u u subotu. Ivanišević je tada bio negativan. Samo kontakti koji su ostvareni prije 48 sati od nalaza se obrađuju. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne”, rekla je dr. Alemka Markotić.

O susretu Đokovića i Plenkovića oglasio se i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ):

“Definicija bliskog kontakta koji predstavlja visok rizik za zarazu s bolesti COVID-19 podrazumijeva, a relevantno je za posjet premijera Plenkovića teniskom turniru u Zadru, sljedeće:

– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta
– tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt
– osoba koja je s osobom zaraženom bolesti COVID-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta
– nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe
– skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme
– putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).”

O situaciji se očitovala i Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza:

“Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković bio je u subotu u posjetu Adria Touru. Organizatori turnira kao i Hrvatski teniski savez kao suorganizator poduzeli su sve mjere kako bi se ispoštovale preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kad su u pitanju i prostorije gdje su boravili igrači zvane Players lounge. U tom se prostoru predsjednik Vlade susreo kratko s prvim tenisačem svijeta Novakom Đokovićem. Susret je trajao svega dvije do tri minute, a g. Plenković i Novak nisu se rukovali. Na Adria Touru Predsjednik Vlade se sveukupno zadržao maksimalno 30 minuta. Žao nam je da zbog neprijavljivanja tegoba od strane Grigora Dimitrova danas imamo nekoliko covid-19 pozitivnih sudionika. U stalnom smo kontaktu s epidemiolozima. Sve osobe iz organizacije koje su bile u kontaktu sa zaraženima su u samoizolaciji i nemamo novih pozitivnih. Svima želimo brzo ozdravljenje i povratak u normalan život”, poručila je Babić.

Danas je potvrđeno da je SDP-ovac Adrian Friganović pozitivan na koronavirus, a Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i prvi na listi Restart koalicije u II. izbornoj jedinici, ide u samoizolaciju i testiran je na koronavirus, nakon što se doznalo da se družio sa zaraženim SDP-ovcem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI