Plenković izrazio sućut: ‘DESETLJEĆIMA JE GAJIO I OPLEMENJIVAO IDEJU HRVATSKE DRŽAVNOSTI’

Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković, hrvatski premijer, uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti dr. Žarka Domljana koje prenosimo u cijelosti.

“S velikim žaljenjem primio sam vijest o smrti dr. Žarka Domljana, prvog predsjednika Hrvatskog sabora, dugogodišnjeg člana Hrvatske demokratske zajednice, hrvatskog leksikografa i povjesničara umjetnosti. Čovjeka koji je desetljećima gajio i oplemenjivao ideju hrvatske državnosti, a od samih početaka demokratskih promjena značajno je pridonosio razvitku Hrvatske. Bio je likovni kritičar, pisao o arhitekturi, urbanizmu i prostornom planiranju te neumorno radio na znanstvenim projektima na području hrvatske umjetnost i kartografije.”

“Za vrijeme njegova mandata usvojen je Ustav Republike Hrvatske koji je  potvrdio demokratske promjene koje su hrvatski građani zahtijevali na prvim  višestranačkim izborima u proljeće 1990. Time su položeni temelji moderne hrvatske države, a u hrvatskoj povjesnici ostat će upisane njegove riječi kojima je proglasio hrvatsku neovisnost 25. lipnja 1991., kazavši:  “Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život”. Velik doprinos u hrvatskoj politici dao je i kao predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Pododbora za suradnju s Europskim parlamentom te voditelj saborske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i drugim međunarodnim organizacijama.”

“Bio je voditelj i predsjednik Odbora za obnovu Dubrovnika te značajno pridonio obnovi i očuvanju kulturno-povijesnih dobara Dubrovnika. Poštovana obitelji Domljan, molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja”, poručio je Plenković.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI