PLENKOVIĆ IZ UKRAJINE NAJAVIO: ‘Otvorit ćemo turistički ured u Ukrajini, ovo će obilježiti naše odnose u budućnosti’

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u dvodnevnom je službenom posjetu Ukrajini. Osim političkog, posjet će imati i snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju.

“Današnji susret zrcale prijateljske odnose između dvije zemlje. Tajming je pažljivo biran da bude blizu 11. prosinca, danu kada je Ukrajina bila prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku. To je bio zalog njegovanja dobrih odnosa između dvije zemlje”, rekao je Plenković.

Važna dimenzija ovog posjeta je naša gospodarska suradnja. U zadnjih pet godina ekonomska i trgovinska razmjena se udvostručila”, kazao je premijer navodeći da će govoriti i o unaprjeđenju suradnje.


“To govori o snažnom interesu i jednih i drugih gospodarstvenika da suradnja dođe na višu razinu”, dodao je premijer Plenković.

Premijer je najavio i otvaranje turističkog ureda u Ukrajini da bi “dodatno popularizirali Hrvatsku kao turističku destinaciju Ukrajincima”.“Današnja Deklaracija koju smo potpisali konkretizacije je onog što u praksi godinama radimo. Podupiremo europske reformske procese u Ukrajini. Stoga je Deklaracija samo potvrda onoga što postoji godinama”, rekao je premijer.

“Vjerujem da će ovaj posjet obilježiti naše odnose u budućnosti”, rekao je Plenković i pozvao predsjednika Vlade Ukrajine i predsjednika Zelenskija u posjet Hrvatskoj.

 

“Želimo vjerovati da ćemo naći rješenja izlaska iz teške situacije. To su prestanak vatre, razmjena zarobljenika i otvaranje prijelaznih punktova”, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij o rusko-ukrajinskoj krizi.

Zelenskij je također istaknuo da je Ukrajina među prvim državama koje su priznale Hrvatsku.

Potpisana je i Deklaracija o europskoj perspektivi Ukrajine. “Hrvatska je šesta država koja se s Ukrajinom potpisala takav dokument.”

“Vjerujem da će danas biti ustanovljen temelj za razvoj budućih poslovnih projekata”, rekao je Zelenskij.

Povijesna bliskost naših naroda je temelj naše uspješne budućnosti u našim odnosima, dodao je Zelenskij.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI