PLENKOVIĆ IZ MOSTARA: ‘Reforma u BiH je neosporna i mi im želimo pomoći’! Nije ostao dužan ni Milanoviću

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u ponedjeljak u Bosni i Hercegovini gdje se među ostalim sastao s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dragan Čović zahvalio je Andreju Plenkoviću na posjeti, ali i za pomoć kod gašenja požara.

“Došli smo kao prijatelji BiH”, rekao je Plenković zahvalivši. “Hrvatska je drugi ulagač u BiH, tu su brojne naše kompanije koje pridonose gospodarskom rastu”, istaknuo je.

“Želimo da ozračje uoči izbora bude što mirnije. Žao nam je da u procesu u nije na razini političkih stranaka postignut dogovor koji će zadržati duh Daytonskog i Washingtonskog sporazuma”, dodao je:

“Nažalost do toga nije došlo, nisu uspjeli pregovori koje je podržavala EU. Zadovoljni smo da je predsjedatelj EU vijeća na poticaj Hrvatske krenuo se osobno angažirati i smiriti tenzije da se stvori ozračje za dogovor. Dosta su razotkrivajuće reakcije političkih stranaka, osobito bošnjačkog dijela, na inicijativu visokog predstavnika Schmidta. Hrvatskoj je u interesu stabilna i demokratska BiH u kojoj će Hrvati, premda najmalobrojniji konstitutivan narod, biti ravnopravni.”



Spomenuo je i Pelješki most koji se otvara sutra: “Vjerujemo da će taj projekt dodatno osnažiti veze Hrvatske i BiH.”

“Ponosni smo, ali želimo još užu suradnju s BiH. Zato ćemo danas obići još niz gradova gdje je hrvatska vlada podupirala brojne projekte. Samo ove godine investirali smo preko 500 milijuna kuna. Financirali smo, financiramo i sufinancirat ćemo bolnicu u Mostaru, dovršetak HNK u Mostaru jer simbolizira identitet i Sveučilište u Mostaru.”

Čović je rekao da će se odmah nakon izbora formirati vlast kako bi se izbjegla kriza. “Uvjeren sam da možemo razumjeti da je ovo minimalni pokušaj ispravljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH”, kazao je.

“Što se tiče pravnog temelja, on je nesporan. Što se tiče sadržaja odluka Schmidta, riječ je o dobrom smjeru. Poanta ustava BiH koji je nastao nakon velikosrpske agresije gdje su Hrvati i Bošnjaci glasali za neovisnu BiH, gdje je washingtonski sporazum okončao grozan sukob između Hrvata i Bošnjaka, a poanta ustava je uključivost. EU je budućnost BiH, a Hrvatska želi uzeti BiH pod ruku i pomoći joj u tom smjeru.”

Komentirajući izjavu Milanovića Plenković je pitao: “Ja sam zločinitelj? Ako je ovo PR, što su njegovi boravci u BiH?”

“Njegove su floskule krajnje beskorisne i štetne. Njegova aktivnost je dominantno štetna. Tjednim i mjesecima besprizorno vrijeđa visokog predstavnika, taj onda ne želi dobro Hrvatima u BiH. Ne bih se osvrtao na njega da me niste pitali, ali ocjena je uvijek ista – samo čini šteta, nikakva korist, nikakva. Svaka Milanovićeva izjava šteti Hrvatima u BiH.”

Komentirajući kritike liječnika Plenković je rekao: “Vlada je povećala plaće u javnom i državnom sektoru kao nijedna vlada dosad. Da nas netko kritizira da nismo povećali plaće, to nije točno.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI