Plenković: Idemo odmah raditi, oporbi nudimo dijalog

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon što je u Hrvatskom saboru izglasana Vlada u četvrtak kasno navečer, najavio je da odmah kreće raditi te poručio da oporbi nudi dijalog u mandatu koji slijedi.

“Nastojat ćemo i kao parlamentarna većina i kao Vlada realizirati naš program u sljedeće četiri godine na dobrobit svih hrvatskih građana u domovini i onih koji žive izvan Hrvatske”, najavio je Plenković koji je od danas na čelu svoje druge Vlade.

U izjavi nakon dobivanja povjerenja Sabora, kazao je da oporbi nudi dijalog, koji, dodao je, “neki oporbeni čelnici očito nisu razumjeli prije nekoliko dana, ali imat ćemo prigode”.

“Vjerujem da će to polako, kada se zaborave izbori koji su očito još friški, naročito oporbenim zastupnicima, ići lakše”, rekao je.

Ocijenio je da je današnja rasprava bila u skladu s očekivanjima.



“Računamo na 76 zastupnika. Važna je kompaktna djelotvornost parlamentarne većine i onda će sve biti ok”, naglasio je premijer.

Izvijestio je da su pripremljene sve točke za sutrašnju prvu sjednicu Vlade, na kojoj će prvi prijedlog biti Zakon o obnovi grada Zagreba te, uz ostalo, i izvješće o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije te o zadnjoj sjednici Vijeća i 22 milijarde eura namijenjenih Hrvatskoj.

“Idemo odmah raditi nakon izbora”, rekao je Plenković.

Višegodišnji financijski okvir EU-a nije ugrožen

Za rezoluciju Europskog parlamenta kojom je odbio dogovor šefova država i vlada o višegodišnjem financijskom okviru, Plenković je kazao da ga ona neće ugroziti. Pojasnio je da svaki put bude tako i da uvijek nakon inicijalnog dogovora na razini šefova država i vlada kreće proces 55 zakonskih akata koje Vijeće, odnosno, ministri trebaju usuglasiti s Europskim parlamentom te da taj proces traje nekoliko mjeseci.

“Zato je bilo važno da ostvarimo dogovor ovog tjedna i damo sebi i parlamentu vremena da se do 1. siječnja postigne konsenzus i formalno usvoje svi akti kako bi cijeli višegodišnji financijski okvir, ovaj puta i instrument EU iduće generacije, stupio na snagu. Europski parlamentarci po defaultu uvijek žele veći proračun”, dodao je.

“Charles Michel je predložio 1074 milijarde, a oni su htjeli 1300 milijardi eura”, kazao je i dodao kako “nikada do sada, pa ni ovaj put, neće doći do promjene nacionalnih omotnica za države članice”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI