‘Plenković i Pupovac imaju ista stajališta i žele začepiti usta uznemiritelju Penavi’

wikimedia

Poticajna skupina za osnivanje “Pokreta za hrvatsku budućnost” u četvrtak se oglasila priopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti:

“Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nedavno je skrenuo pozornost javnosti na nemile događaje u njegovu gradu u kojemu pripadnici srpske nacionalne manjine, među ostalim, ne ustaju na intoniranje hrvatske himne. Budući da je gradonačelnik član HDZ-a, mainstream-mediji i inkluzivna politička scena prepjevali su objektivne probleme, koje je on javno osvijetlio, u nepostojeći kontekst. Osim toga, zatražili su obračun vladajuće stranke sa svojim gradonačelnikom. Zajedničkim snagama sveli su objektivni vukovarski problem na pitanje o tome poštuje li gradonačelnik iz redova HDZ-a „državnu politiku“ i „strateške ciljeve“. A on o njima uopće nije govorio, niti se njima bavio.

Skrenuvši objektivan problem uočen u Vukovaru u sporednu mračnu slijepu ulicu, započelo je režimsko obrađivanje kvaritelja općenito „dobrih“ odnosa, tijekom kojega se Penava, u stranci prepušten sam sebi, snalazio kako je znao i umio. U pitanje je bilo dovedeno i njegovo članstvo u HDZ-u, pa je morao obranaški izjavljivati da „ostaje u HDZ-u“. Problem Vukovara sveden je na problem Penave, koji je morao energiju trošiti na sebe umjesto da ju troši na rješavanje nimalo lakih ni idiličnih vukovarskih problema.

Plenković i Pupovac, glavna osovina hrvatsko-srpske oktroirane koalicije, zauzeli su pritom gotovo istovjetna stajališta, s ciljem da „začepe usta“ uznemiritelju. Nije ih zanimao meritum stvari, nije ih bilo briga što dio srpske nacionalne manjine ne poštuje elemente i simbole hrvatske državnosti. Time su obojica ušla u područje „grijeha struktura“. Iz njihovih izjava proizlazi da je hrvatski strateški interes Pupovac, SDSS i hrvatsko-srpska postizborna koalicija, a ne Vukovar i poštivanje hrvatske države i zakona u njemu.

Hrvatsko-srpskoj koaliciji dosta je, i previše, Vukovara jednom godišnje, 18. studenoga, spomen-dana koji još nisu ukinuli. Njezini medijski trbuhozborci upravo su u studenome prošle godine izjavili da je vukovarska kolona sjećanja „izgubila smisao“.



Predsjednik vlade minorizirao je objektivno postojeće probleme u Vukovaru, koji se odnose i na bližu prošlost i na sadašnjost. On je u tom svom stilu izjavio i ovo: „Iz Vukovara ponekad može izgleda drugačije nego iz Zagreba, da ima situacija koje on doživljava kao svojevrsne provokacije da li netko stoji ili ne stoji na intoniranju himne, što naravno iz kuta Vukovara i je određeni problem.“

Znači li to da iz Zagreba neustajanje dok svira državna himna nije „svojevrsna provokacija“? Znači li to da Pupovac ima pravo ustvrditi da Penava pripada onima koji su htjeli da u Vukovaru „Srba ne bude“ – te ostati i dalje u vladi iste stranke kojoj pripada i Penava i dio Vukovaraca?

Dokle će izostajati službene reakcije na notorne laži o prošlosti i sadašnjosti? Dokle će se po glavi tući one koji samo iznose istinu i traže razumijevanje, pravdu i zakonitost? Možda strateški interes HDZ-a i jest suradnja sa SDSS-om. No strateški interes Vukovara i Vukovaraca i nacionalni strateški interes koji se odnosi na taj grad-heroj i grad-žrtvu nešto je sasvim drugo od onoga što Plenković i Pupovac forsiraju i od onoga što Plenković i Pupovac ignoriraju.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI