PLENKOVIĆ I HDZ TRLJAJU RUKE: Možemo gotovo dostigao uzdrmani SDP, potpuni potop Domovinskog pokreta!

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Pet dana nakon početka jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, u Dnevniku HRT-a. objavljen je prvi jesenski HRejting. Istraživanje je provedeno od 15. do 18. rujna na uzorku od 1400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka za rejting stranaka je +/- 2, 95 posto, a pouzdanost istraživanja čak 95 posto.

“Kad bi se zabranile predizborne koalicije, a cijela država bila jedna izborna jedinica, u Hrvatskoj bi nastupio pomor parlamentarnih stranaka. Umjesto sadašnje 22, podijeljene u čak 14 saborskih klubova, ostale bi četiri stranke i isto toliko klubova zastupnika” prenosi HRT.

Iako je njegovih 17% vjerojatno bolje od onoga što su očekivali, zaostatak Možemo! od samo jedan posto (16,1%) upućuje na to da bi SDP već u listopadu, ne dovede li se brzo u nekakav red, mogao ostati bez epiteta “najjača oporbena stranka”. Trenutačno četvrti i zadnji koji još može računati na saborske mandate jest Most s potporom od 8,5 posto, analizira dalje HRT

Stranke okupljene oko Škorina Domovinskog pokreta na posljednjim su parlamentarnim izborima osvojile 16 mandata, a trenutačno su ispod 4% (3,9%). Kad bi se svim ostalim strankama pribrojila čak i maksimalna statistička pogreška HRejtinga, vjerojatnost za prelazak izbornog praga im je nula. Takvih je čak 11.

U skupini iznad jedan posto su: Fokus (1,7%), Centar (1,5%), HSS (1,5%), Hrvatski suverenisti (1,4%) i IDS (1,4%).



Skupinu ispod jedan posto predvodi HSU (0,8%), a slijede ga HNS (0,6%), Živi zid (0,5%), stranka pokojnog Milana Bandića (0,5%), HSLS (0,4%) i Reformisti (0,4%). Svi oni zajedno jedva dosežu 10%, što je manje od broja neodlučnih birača. Trenutačno ih je 14,5 %.

HDZ je prema HRT-ovim anketama od ožujka gotovo ukopan na 27%. Malo se diže, malo spušta, a to malo se redovito mjeri u promilima (-0,19%). SDP je u pola godine prema HRejtingu pao samo 1,63%. Ali je zato dvostruko ojačao Možemo. U šest mjeseci narasli su za gotovo 7,5 posto (+7,41%). Sa 8,71 u ožujku došli su do 16,12% ovaj mjesec.

Na drugoj strani političkog spektra, Most ipak nije toliko ili, točnije, nije uopće profitirao od rasula i nereda u Domovinskom pokretu. Istina, vratili su se na četvrtu poziciju, ali su u odnosu na ožujak narasli samo 1% (+1,03%). Spomenuto rasulo, nered, svađe i objede koje su ovo ljeto iznosili u javnost, Domovinskom su pokretu na početku jeseni priskrbili titulu najvećeg gubitnika hrvatske političke scene. U odnosu na ožujak popularnost se te stranke kod birača prepolovila (-4,24). Bili su na više od 8% (8,11%), a pali su ispod 4 (3,87%)”, zaključili su u analizi na HRT-u o popularnosti političkih stranaka i povratkom u saborske klupe.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI