PLENKOVIĆ GA VEĆ NEKO VRIJEME DRŽI NA ‘CRNOJ LISTI’! Spreman ga je ‘šutnuti’: ‘U borbi za vlastitu poziciju i opstanak oteo se kontroli’

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Tjednima je premijer Andrej Plenković zbijao vlastite redove nastojeći rekonstruirati Vladu. Premda je u početku bilo zamišljeno da se iz vladajućih redova isprate svi oni ministri čijim radom Plenković i šira javnost nisu zadovoljni, od te se ideje odustalo silom prilika. Dio onih kojima su se ministarske fotelje nudile tu je Plenkovićevu ponudu odbio znajući da nema smisla ulaziti u Vladu dvije godine prije izbora, kada se malo toga može poduzeti u ionako kritičnim resorima, a drugi dio ministara kojima nije zadovoljan Plenković i nije mogao smijeniti zbog toga što su se za njih založili njihovi politički mentori.

Niz kritika

Da je tomu tako, jasno je iz toga što je u Vladi nakon velike afere s navodnim prijetnjama ostala ministrica Nataša Tramišak, za koju se založio osječki župan Ivan Anušić, za ostanak Marija Banožića u Vladi založio se jaki vinkovački ogranak HDZ-a, ali je tu možda presudila Plenkovićeva odluka da se ne stekne dojam da popušta Milanoviću, dok je ministricu Vučković sačuvao južnjački HDZ predvođen Brankom Bačićem. Beroša pak nitko nije čuvao, nego na njegovu poziciju ni jedan potencijalni kandidat nije želio premda je Plenković ministarsku fotelju nudio nekolicini ravnatelja bolnica. Odnosno, Ivica Lukšić bio je najizgledniji kandidat, no premijer ga ipak nije podržao kako mu se ne bi predbacivala obiteljska povezanost.

Iako se s članovima svoje stranke teško dogovorio, što je vidljivo i po tome koliko mu je vremena trebalo za rekonstrukciju Vlade, Plenković tih problema nije imao sa SDSS-ovim Miloradom Pupovcem, koji je nakon afere Borisa Miloševića vrlo brzo shvatio da su rezovi potrebni kako bi se zadržale pozicije i kako bi se medijski napisi što brže stišali. Slijedom toga u Plenkovićevu Vladu ušla je mlada SDSS-ova nada Anja Šimpraga kao zamjena za svojeg kolegu Miloševića. Zamjenama koje je Plenković predstavio nisu zadovoljni svi koalicijski partneri, a niz kritika na račun Vlade i HDZ-a posljednjih je dana javno uputio reformist Radimir Čačić, ali i njegova neprimjetna kolegica Natalija Martinčević. Njihovi medijski istupi za premijera Plenkovića navodno su bili okidač i motiv za to da nakon rekonstrukcije Vlade provede mini rekonstrukciju svoje koalicije. Naravno da se Plenković Pupovca neće odreći, ali je zato spreman raskrstiti sa svojim liberalnim kolegama, što se ponajprije odnosi na Čačića. Nije nemoguće da se u sklopu te rekonstrukcije Plenković na suradnji zahvali i HSLS-u i HNS-u, koji ionako egzistiraju na HDZ-ovoj grbači.

Skuplja dugove



Kako bi zakrpao i očuvao većinu u Saboru, Plenković će u svoje redove regrutirati preobraćenog Hrvoja Zekanovića, od kojega očekuje da mu pomogne u zbližavanju s konzervativnim biračkim tijelom, ali i konzervativnim zastupnicima iz Domovinskog pokreta i Suverenista, koji bi se uskoro mogli pridružiti HDZ-ovoj većini. Premda se govorilo da bi se nakon kapitulacije Borisa Miletića i njegova odlaska s čela IDS-a i zastupnici te stranke mogli pridružiti Plenkoviću, oni su nešto skloniji sudjelovanju u velikoj koaliciji kojoj je cilj rušenje HDZ-a pa stoga premijer na njih ne može računati. Onaj na koga Plenković definitivno više ne računa i koji ga je duboko razočarao jest Čačić koji se u borbi za vlastitu poziciju i opstanak oteo kontroli.

Nisu ni u samom HDZ-u zadovoljni statusom koji Čačić uživa pa tako tvrde da propali poduzetnik koji posljednja tri desetljeća skuplja dugove prema državi, HBOR-u i poslovnim partnerima te radnicima, a onda i vjerovnicima, sada s jednom zastupnicom u Saboru zbog jedne ruke na svakom koraku ucjenjuje Plenkovića. Kritiziraju u vladajućim redovima Čačića te kažu da je on vjerojatno imao namjeru postati ministar graditeljstva, iako je to javno zanijekao, no kako se, umjesto za njega, Plenković odlučio za menadžera Ivana Paladinu, tako je on javno počeo kritizirati Vladu i HDZ premda je odavno trebao biti u političkoj mirovini. On u mirovinu ne namjerava, dapače, Čačić navodno ponovno planira postati župan, iako nije podmirio ni kredit prema HBOR-u, razvojnoj banci koja je u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Prema podacima kojima raspolažemo, i Čačićev Coning je s posljednjim danom 2018. godine ostao dužan 78,425 milijuna kuna HBOR-u, njegove tvrtke završile su u stečaju, imovina na rasprodaji, ali su, bez obzira na to, dugovi prema državi ostali.

Prikrivanje vlasništva

Coning u stečaju prvi kredit uzeo je 2006. godine za rekonstrukciju Hotela Pagus u gradu Pagu, i to u iznosu od 31,4 milijuna kuna, za što je založno pravo stavljeno na Hotel Pagus, naselje Zelena punta u Kukljici, zemljište u Stinici te dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu. Tri godine nakon toga uzima novih 35 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju Hotela Coning u Trakošćanu, za što je Čačić založno pravo također stavio na zemljište i kompleks Zelena punta te na dvije etaže poslovne zgrade u Varaždinu, zemljište u Stinici i Hotel Trakošćan. Godinu dana poslije opet se zadužuje za 8,8 milijuna kuna, inače, valja napomenuti da je riječ o trajnim obrtnim sredstvima. Za taj kredit založio je Hotel Trakošćan, koji je nedavno prodan za 29 milijuna kuna, odnosno za manje novca nego što iznosi samo dugovanje za navedeni kredit. Dio kredita za Pagus vraćen je krajem 2018. godine, a ostalo je dugovanje od 24,7 milijuna kuna, dok su iznosi ostalih dvaju dugovanja uvećani za kamate. Slijedom toga samo za Trakošćan Čačićeva tvrtka Coning ostala je dužna 41,7 milijuna kuna kredita, a tu je i dug za obrtna sredstva u iznosu od 12 milijuna kuna, što nas dovodi do basnoslovnog duga od 78,472 milijuna kuna.

To je tek jedna od problematičnih Čačićevih afera, ali i argument za Plenkovića da okrene leđa svima onima koji su se u političkim vodama spominjali u kontekstu afera. Stoga u HDZ-u napominju kako se njegovo ime spominjalo i u famoznim dokumentima Panama Papers, navodno Hrvatska banka za obnovu i razvoj sumnja i provodi internu istragu o umiješanosti Čačića u priču u koju su uključeni brojni političari, a ona se odnosi na velik broj dokumenata koji prokazuju i dokazuju kojim se metodama posljednja četiri desetljeća zlorabe off-shore kompanije s ciljem pranja i skrivanja novca. Ima li tu doista istrage i je li Čačić s time povezan, trebalo bi pokazati vrijeme, iako u HDZ-u podsjećaju i na 2013. godinu u kojoj je završen proces kojim su društva Coning turizam, Congama, Coning ecogradnja, Coning inženjering i Velebit pripojena društvu Coning d.d., koje je od njih preuzelo kreditne obveze. Većinski vlasnik društva Coning d.d. je Coning alfa u stečaju, dok je krajnji vlasnik društva Coning alfe do otvorenog stečaja bio Stylianos Stylianou putem društva Rossonero holding LTD iz Cipra. Stylianovo ime u javnom prostoru spominjalo se u aferi Panama papers te se sumnjalo da je riječ o osobi koja pruža usluge osnivanja i upravljanja fiktivnim poduzećima s ciljem prikrivanja stvarnog vlasnika. Iz svega toga moglo bi se naslutiti da je Rossonero holding LTD fiktivno društvo koje je osnovano s ciljem da se na njega prebacuju vlasnički udjeli, a da vlasnici pritom ostanu anonimni pa se zato može posumnjati da postoji veza između stvarnih vlasnika resorta Zelena punta i društva Rossonero holding LTD.

Nova koalicija

Jasno je da je Čačićeva poslovna biografija puna kontroverzija, on se u javnom prostoru nerijetko spominjao u kontekstu afera i čudnih poslova, no sve te prozivke preživio je kao posve neokrznut političar. U zatvoru je boravio zbog prometne nesreće sa smrtnim ishodom, no to spada u kategoriju onoga da se može dogoditi svakomu. Čačić se sada dogodio Plenkoviću, koji ga već neko vrijeme drži na crnoj listi, dobrim dijelom i zbog njegova šurovanja s Plenkovićevim ljutim neprijateljem, predsjednikom Zoranom Milanovićem. Nije Čačić naivac, svjestan je i sam da svojim provokativnim nastupima i kritikama izaziva animozitet kod Plenkovića, njegov položaj još je na razini one “tko mi što može”, ali izgleda da je Plenković spreman i da doista može prekinuti tu suradnju koja je ionako od početka na klimavim nogama. Kako i ne bi bila kada Čačić, dok njegova kolegica Martinčević u Saboru diže ruku za Vladu premijera Plenkovića, daleko od očiju javnosti ispija kave s kolegama iz SDP-a i Možemo dogovarajući novu koaliciju koja bi trebala srušiti HDZ, i sve to kao krtica iz Plenkovićevih redova.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI