PLENKOVIĆ DAO VAŽNU INFORMACIJU: ‘Predložit ćemo odgodu primjene Uredbe za korištenje voda, čime će se omogućiti svim lokalnim jedinicama da nema potrebe za dizanjem cijena vode’

Screenshot/N1

Hrvatska Vlada u četvrtak održava redovnu sjednicu.

Na dnevnom redu, je među ostalim, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se regulira pitanje rada nedjeljom i cijena satnice toga rada te prijedlog dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojom će se omogućiti financiranje, odnosno sufinanciranje, prehrane za sve učenike osnovnih škola, sredstvima iz državnog proračuna.

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor.

Na početku je podsjetio na podršku ulasku Hrvatske u Schengen koju je austrijski kancelar izrazio prilikom posjeta prošloga tjedna.

“Stvaraju se preduvjeti da Hrvatska 1. siječnja uđe u dvije dublje integracije – i u Schengen i u eurozonu”, istaknuo je Plenković.



Nakon toga se osvrnuo na prošlotjedni posjet otoku Rabu.

“Zahvalio bih prijateljima s Raba koji su nas ugostili prošli tjedan. Investicije na tom otoku su dobar primjer razvoja lokalnih zajednica na otocima i to je dio naše politike. Bitna su ulaganja u kvalitetniji život otočana”, rekao je.

Osvrnuo se na statističke podatke DZS-a o rastu od 5,2 posto BDP-a za treći kvartal što je među najvećim postocima kada je riječ o zemljama EU-a, a to je na tragu procjene da će gospodarski rast biti oko šest posto.

“Sigurni smo da će doprinos i četvrtog kvartala biti solidan”, naglasio je.

“Na taj način stvaramo kapacitet djelovanja i u sljedećoj godini, a to se ostvarilo i kroz usvajanje državnog proračuna za sljedeću godinu”, rekao je premijer i čestitao ministru financija Marku Primorcu kojem je to prvi proračun.

Govorio je i posjetu slovenskog predsjednika Pahora koji je bio u oproštajnom posjetu u Hrvatskoj te izrazio nadu da će se dobri odnosi između dvije zemlje nastaviti i dalje.

“Danas na Vladi imamo niz važnih zakonskih prijedloga”, rekao je Plenković.

Dodao je kako će jedan od takvih prijedloga biti odgoda primjene Uredbe za korištenje voda, čime će se omogućiti svim lokalnim jedinicama da nema potrebe za dizanjem cijena vode, osobito u velikih gradovima kao što su Zagreb i Split.

“To je sve na tragu politike da držimo udar na građane na minimalnoj razini”, naglasio je.

Govorio je i o tome kako će se razgovarati o dva međusobno povezana zakona, a to su Zakon o radu i Zakon o trgovini.

“Nakon javnog savjetovanja, zakon upućujemo u prvo čitanje u Sabor. Želimo reguliranjem rada nedjelom omogućiti radnicima da mogu nedjelju provesti sa svojim najmilijima, obiteljima. Uzeli smo u obzir niz elemenata i model koji se predlaže je baziran na nekim sličnim modelima u drugim zemljama, ali primjeren Hrvatskoj s obzirom da smo zemlja koja je izrazito vezana i za usluge, osobito za turizam. Napravljen je model od 16 radnih nedjelja. Na taj način radimo dobar balans i mogućnost da se s ovakvim reguliranjem učini nedjelja danom za obitelj i okupljanje, a istovremeno i da one trgovine koje su u sezoni ili u velikim gradovima mogu rasporediti svoje vrijeme. Povećamo i iznos cijene rada nedjeljom za 50 posto. To je bit i sukus ovih prijedloga”, zaključio je Plenković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI