Plenković čestitao Dan državnosti: Zajedništvom bit ćemo bolji i snažniji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je građanima Republike Hrvatske čestitku u povodu Dana državnosti u kojoj je istaknuo da Vlada odlučno nastavlja s reformama te da će Hrvatska zajedništvom biti bolja i snažnija.

“Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine, potvrdio volju hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države.

Bio je to odlučujući korak prema slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj, na putu na kojemu smo se suočili s velikosrpskom agresijom, te smo povijesne odluke morali potvrditi žrtvama hrvatskog naroda i životima brojnih naših sugrađana.

Slaveći Dan državnosti sa zahvalnošću se prisjećamo hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti hrvatskih branitelja i svih koji su stali u obranu Domovine, osobito onih koji su dali najteži danak, čiji su životi ugrađeni u temelje Lijepe Naše.

Prisjećamo se i mudrih odluka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je naš put usmjerio k međunarodno priznatoj državi, privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, tolerancije i vladavine prava.



Premda je to prije tri desetljeća bio tek dokučiv san mnogih prethodnih naraštaja, danas Republika Hrvatska dio je zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga, te demokratskog političkog, gospodarskog i sigurnosnog sustava. Kao članica Sjeveroatlantskog saveza pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti, a pet godina punopravnog članstva u Europskoj uniji omogućava nam utvrđivanje novih prioriteta i razvojnih mogućnosti.

Prošle smo godine ostvarili jedinstven rezultat u javnim financijama – Hrvatska je prvi put više zaradila nego potrošila, a rast zapošljavanja u Hrvatskoj drugi je najbrži u Europi.

Ostvarenje budućih strateških ciljeva, ulazak u eurozonu i Schengenski prostor, dovest će nas u još tješnju integraciju čime ćemo ojačati svoju vrijednost i postati dio najužega kruga u Europskoj uniji.

Odlučno nastavljamo s reformama: jačanjem konkurentnosti gospodarstva, povećanjem zaposlenosti, održivošću javnih financija te demografskom revitalizacijom zemlje, a da bismo bili bolji i snažniji trebamo zajedništvo svih ljudi željnih napretka. Siguran sam da zajedno možemo ostvariti kvalitetniji standard i bolji život našim sugrađanima.

Svim hrvatskim ljudima, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini i širom svijeta, u ime Vlade i osobno, čestitam Dan državnosti!”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI