PLENKOVIĆ ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI: ‘Na pragu smo schengenskog prostora i europodručja, realiziramo sve nacionalne zadaće’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan državnosti i rekao da Hrvatska ostvaruje sve nacionalne zadaće upravo onim slijedom i vremenskim kalendarom kako je to u svojem prvom govoru 30. svibnja 1990. u Hrvatskom saboru rekao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Podsjetio je na konstituiranje i prvo zasjedanje demokratski izabranoga Hrvatskoga sabora, kada je 30. svibnja 1990. hrvatski narod na slobodnim izborima izabrao demokratsku vlast te na put osamostaljenja i svoje neovisnosti..

“Hrvatski je narod krenuo u proces osamostaljenja i neovisnosti i taj put u protekla tri desetljeća donio je, ne samo slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, nego i državu koja ima svoje institucije, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, koja se integrirala u sve ključne međunarodne i europske institucije, osobito Ujedinjene narode”, istaknuo je taknuo je to premijer Plenković uoči svečanog koncerta u HNK u povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja (15. siječnja 1992).

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana obilježena 30-ta obljetnica članstva Hrvatske u UN-u, da je Hrvatska već 13 godina članica NATO-a, a uskoro će biti obilježena i deveta godišnjica punopravnog članstva u Europskoj uniji.

“Na pragu smo schengenskog prostora i europodručja, realiziramo sve nacionalne zadaće upravo onim slijedom i vremenskim kalendarom kako je to u svojem prvom govoru u Hrvatskom saboru rekao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Stoga svima od srca čestitam ovaj Dan koji ćemo sutra obilježiti”, rekao je Plenković u izjavi za medije uoči Dana državnosti.U povodu Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu u nedjelju je održan svečani koncert solista, Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Ivana Repušića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI