PLAN ZA IZBJEGLICE: Putin kritizirao ideju zapadnih država

Foto: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin ovih dana ponovno se našao na suprotnoj strani od Zapada. Prvo je tražio da se talibanskim vlastima dopusti šansa da se dogovore o novoj vladi poručujući kako treba pozdraviti njihove umirujuće poruke, a sada se usprotivio potencijalnom migracijskom valu iz Afganistanu, piše Dnevno. hr.

Putina je zasmetala ideja da se Afganistanci evakuiraju u Rusiji susjedne države, kazavši da ne želi da se “militanti tamo pojavljuju pod krinkom izbjeglica”, prenose ruske novinske agencije.

Putin je kritizirao ideju dijela zapadnih država da izbjeglice iz Afganistana smjeste u srednjoazijske države dok se procesuiraju njihove vize za SAD i Europu.

“Znači li to da oni mogu biti poslani bez viza u te države, naše susjede, dok ih oni (zapad) ne žele primiti bez viza?”, prenosi agencija TASS Putinove riječi na sastanku vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Rekao je kako je takav pristup ponižavajući te dodao: “Ne želimo da se militanti ovdje pojavljuju pod krinkom izbjeglica”, rekao je Putin.



Moskva je pohvalila talibane jer su uspostavili red nakon osvajanja vlasti. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je kako su se talibanski čelnici zasad držali svojih obećanja.

“Vidjeli smo priopćenja talibana o prekidu borbenih djelovanja, amnestiji za sve koji su bili dio sukoba, o potrebi dijaloga na razini države… to se sve implementira”, prenosi RIA riječi ruskog šefa diplomacije koji je dodao da su talibani uspostavili kontakt s bivšim afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI