PLAĆA I DO 15 TISUĆA KUNA ALI NITKO NE ŽELI RADITI! Poslodavci očajni, radnika ni za lijek: ‘Uvozimo radnike, a na Zavodu hrpa nezaposlenih’

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Imamo 265 registriranih voznih jedinica, a da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo”, rekao je Milan Vrdoljak, vlasnik i predsjednik tvrtke Ricardo za vrijeme posjeta osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

Vrdoljak ističe kako se ne radi o problemu koji je nastao preko noći, niti se preko noći može riješiti, no drži da moraju biti društveno odgovorni i vidjeti čime kao poduzetnici mogu pridonijeti da društvu pruže ruku i kažu što trebaju napraviti da nezaposlene ljude naprave zapošljivima, piše Glas Slavonije.

“Znam da oko zanimanja vozača vlada fama da kad sjednu u kabinu nema ih doma mjesec dana, ali nama nedostaju i vozači koji obavljaju lokalnu dostavu, s radnim vremenom od 7 do 15 sati. A mislim pritom da su u ovoj grani korektne plaće, u našoj tvrtki su u rasponu od sedam do 15 tisuća kuna, što je puno više od minimalca”, rekao je Vrdoljak.

Nedostatak kvalificirane radne snage i može li po tom pitanju nešto učiniti lokalna zajednica, prije svega općine i županije, bila je osnovna tema posjeta osječko-baranjskog župana tvrtki Ricardo, čije je sjedište u Dardi.

Tvrtka Ricardo dugi je niz godina u vrhu domaćih tvrtki u sektoru cestovnog prijevoza, no muku muči s osiguravanjem dovoljnog broja kvalificiranih vozača.



“Već od samog upisa u srednju školu treba usmjeravati mlade ljude prema sigurnim radnim mjestima koja su kvalitetno i dobro plaćena, i koja su ovdje na području Slavonije i Baranje. Bitno je te osobe osvijestiti kako i na koji način odlučiti se za zanimanja koja u budućnosti postaju deficitarna. Uvozimo radnu snagu, dok s druge strane na našem županijskom Zavodu za zapošljavanje imamo 14 tisuća nezaposlenih koji ili nemaju kvalifikaciju ili nisu zainteresirani za prekvalifikaciju”, kazao je Anušić dodavši da je svjestan da je to sustavni problem koji se mora rješavati na nacionalnoj razini, no i na županijskoj razini spremni su početi kreirati radna mjesta i kadrove koji završavaju ona zanimanja za koja će nakon završetka školovanja imati posao.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI