Pilsel o ‘braniteljima’: ‘Popeli ste se narodu na ku*ac’

U organizaciji SKD Prosvjeta iz Zagreba u Petrinji se 25.kolovoza trebao održati treći festival ojkača, ali održavanju festivala usprotivila se Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje. Predsjednik Koordinacije Darko Dumbović za lokalni Portal 053 objasnio je kako nemaju ništa protiv da se festival prebaci u Jabukovac ili Blinju te je ponudio i da će hrvatski branitelji organizirati organizaciju festivala ojkača u Jabukovcu.

“Pokazalo se da je svih ovih godina, Grad Petrinja, područje Grada Petrinje proglašeno jedno od najsigurnijih područja u Republici Hrvatskoj gdje nije zabilježen niti jedan međunarodni incident, niti jedan sukob, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili, ukoliko vi mislite da niste sigurni, kako su oni na svojim bezbrojnim portalima van Petrinje pisali, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, ratnih veterana, koliko treba i čuvat ćemo ih. Mada, ponavljam, Republika Hrvatska je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati”, rekao je Dumbović. Oglasila se potom i predsjednica Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Đurđa Bobinac te rekla da je rođena Petrinjka i da zna kako ojkanje u njenom gradu nije tradicija, niti vidi ijedan razlog da to postane.  Predsjednik Udruge Hrvatski Domobran Mirko Putrić je kao svjedok vremena rekao kako je u mladosti bio učitelj po srpskim selima te da se ne sjeća da se bilo gdje na Banovini organiziralo manifestacije s ojkanjem.

Na konferenciju koju su održali protivnici festivala iz SKD “Prosvjeta” odgovorili su priopćenjem.

“Festival ojkače je manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice sa prostora centralnih dijelova Republike Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vijekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožima svo to vrijeme. Smatramo da način narodnog pjevanja poznat u narodu kao “ojkanje” ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD “Prosvjeta” za 2018. g. i kao takav je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske”, stoji, između ostalog u njihovom priopćenju.

A u raspravu se u svojem prepoznatljivom stilu uključio i poznati novinar Drago Pilsel koji je na svojem Facebook profilu poručio:



”Ojkača ne može u Petrinji, ali zato ustaša MPT (Thompson) smije urlati u Glini. ”Branitelji” popeli ste se ovom narodu na kurac”, napisao je.

Screenshot
Facebook Comments

Loading...
DIJELI