PICULA O AFGANISTANU: ‘Trud i novac političkog Zapada bili su uzaludni i doživjeli su potpuni debakl’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Europarlamentarac SDP-a Tonino Picula smatra su trud i novac “političkog Zapada” koji su bili uloženi u Afganistan bili uzaludni i doživjeli “potpuni debakl”.

Istaknuo je kako je to “važna zemlja jer da nije tako ne bi se dogodila intervencija 2001. predvođena SAD-om”.

“SAD je ocijenio da je ta zemlja dovoljno važna da investiraju veliki kapital u to da dovedu stanje u toj zemlji u ono što ne smatraju prijetnjom. Radilo se o ozbiljnom projektu koji je trebao odstraniti pretpostavke da ta zemlja opet postane prijetnja. To se nije dogodilo, a posljedice tog neuspjeha još dugo će se osjećati ne samo u blizini Afganistana. Ta neka vrsta udara ozbiljno će potresti i odnose saveznika”, rekao je Picula.


Dodao je kako se u 20 godina pokušalo napraviti mnogo kako bi Afganistan postao drugačija zemlja.

“Doista je dosta toga napravljeno, ali sada je ključno pitanje koliko je to naslijeđe održivo nakon što su talibani ponovno preuzeli Afganistan. Mnogi su skeptični jer osjećaju da ono što je trebalo biti trajno popravljeno nije pustilo dublje korijenje. Oni jednostavno nisu uspjeli svoj politički utjecaj proširiti u toj fragmentiranoj državi. Sada zaista sa skepsom možemo govoriti o trajnim promjenama u Afganistanu. Razlozi za ovako brzo povlačenje leže u američkoj unutarnjoj politici”, kazao je Picula.Osvrnuo se na američkog predsjednika Joea Bidena za kojeg je rekao kako mu “curi vrijeme” jer je obećao da je Amerikancima dosta intervencija po svijetu.

“On nagodinu ima midterm election, birat će se dio Senata i Kongresa u kojima demokrati imaju tanku većinu, i on je vjerojatno pomislio da mu elegantno povlačenje iz rata u Afganistanu učvrstilo poziciju”, smatra Picula.

“Nema sumnje da je Afganistan kao država mogao naše vojnike opskrbiti saznanjima kako je živjeti i raditi u uvjetima koji se mnogo razlikuju od onih u kojima su odrasli. Sada je pitanje te vrste naslijeđa, u pitanju je kako planirati neke buduće operacije. Pitanje je hoće li biti više NATO-ovih misija izvan europskog prostora. Vidjeli smo da su one izvan europskog prostora uvijek završavale loše”, zaključio je za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI