PICULA O AFERI SOFTVER: ‘Kompromitirana ministrica Žalac je Plenkovićev osobni izbor, put odgovornosti vodi pred njegova vrata’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Europarlamentarac SDP-a Tonino Picula komentirao je europske, hrvatske i regionalne političke aktualnosti.

Kaže da afera softver u Bruxellesu još nije odjeknula.

“Europski ured javnog tužitelja je nova institucija uspostavljena s dobrim razlogom – već duže je jasno da u pojedninim dijelovima EU-a postoje manipulacije s novcem koji bi trebao pomoći s razvojem manje razvijenih dijelova EU-a. Umjesto da odlaze tamo gdje treba, odlazi u privatne džepove”, rekao je Picula te dodao:


“Mi smo u Hrvatskoj dugo vremena bili pri dnu ljestvice korištenja fondova. Očito je razina apsorpcije tih sredstava na pojedinačnoj razini puno bolja.”

Na pitanje može li ova afera ugroziti projekte, kaže da će vjerojatno doći do ozbiljnije retroaktivne analize, no teško je reći hoće li ugroziti dogovorene projekte.Nada se da će ovo što se događa – policijska i pravosudna aktivnost protiv četvorice hrvatskih dužnosnika i poduzetnika – potaknuti razmišljanje o odgovornosti tijela koja su propustila procesuirati ono što je bilo bjelodano jasno.

“Vjerujem da će i Uskok dobro razmisliti kako se odnose prema ovoj kategoriji predmeta. Što se tiče istupa premijera, to je strategija da se relativizira ministrica koja je bila njegov izbor. Ovo će sigurno imati kazneno-pravni epilog, a mora dobiti i politički epilog”, rekao je Picula za N1.

“Bivša ministrica Žalac je Plenkovićev osobni izbor, a na poziciji se kompromitirala. Govoriti da je sjajna u svom poslu je politički neodgovorno. Put političke odgovornosti vodi pred njegova vrata”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI