PETROV OPLEO PO HDZ-u: ‘Učinili su sve da se izgubi arbitraža s MOL-om’

Screenshot/N1

O tome što misli o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu u Hrvatskom saboru, za N1 je govorio predsjednik MOST-a Božo Petrov.

“Očekujem da će većina, odnosno dizači ruku bez stava i mišljenja, slušati onako kako kaže Andrej Plenković. Oni su svoj stav odavno obrisali, oni moraju dići ruku da bi ostali uhljebljeni. Oni bi najradije da nas i nema u Saboru, nego da se apsolutno šuti”, rekao je Petrov.

Komentirao je i gubitak Hrvatske u arbitraži s mađarskim MOL-om u Washingtonu.

“Vlada je mogla napraviti drugačije. Mi smo vladi u trenutku kada se iznosila ideja o kupovini INA-e dali i model kojim bi se to odradilo. Njima to tada nije bilo u interesu. Čekali su da se izgube sve arbitraže. Učinili su sve da Hrvatska izgubi sporove i da INA postane bezvrijedna, kako bi se moglo reći da je INA bezvrijedna i da ju nema smisla kupovati. Sada i nema, nakon što su ju Mađari uništili”, istaknuo je.

Dodao je kako je HDZ učinio sve da se izgubi arbitraža.



“Hoćemo li govoriti da Ivo Sanader nije primao mito i da su Mađari bili pošteni? Ovo je presuda za plinski biznis, to je druga arbitraža. Mislite li da bi Mađari pristali na nekakvu nagodbu u kojoj će dobiti 18 posto od onoga što su tražili? Mislim da smo i dobro prošli s obzirom na to koliko su Hrvati htjeli da se izgubi ta arbitraža”, rekao je predsjednik MOST-a.

Kako kaže, presudu Vrhovnog suda o krivici bivšeg premijera Ive Sanadera za primanje mita Vlada nije dostavila Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova.

“Pa nije ni čudo da smo izgubili arbitražu. Već godinama svjedočimo raspadu INA-e i prirodnih resursa. Dok je Andrej Plenković govorio kako ćemo ju vratiti, svojim ministrima je davao mogućnost da se INA rastoči. Mislite li da bilo koji ministar može trepnuti bez Plenkovićeve suglasnosti?”, istaknuo je.

Komentirao je i odlazak ministra financija Zdravka Marića.

“Meni je žao hrvatskih građana, zamislite samo koliki je postotak ljudi na granici siromaštva. Žao mi je da se tim ljudima nije pomoglo”, rekao je Petrov.

Kaže da je Marić bio stručan ministar, ali onaj kojem je Plenković govorio što će raditi.

O novom ministru financija Marku Primorcu iskazao je nepovjerenje u smislu da se “neće moći nositi s izazovima”.

“Nije upravljao sustavom i ulazi u trenutku kada je najveća kriza. Dok on uhvati korak proći će nekoliko mjeseci i to neće završiti dobro”, zaključio je Petrov.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI