Petir: ‘Svjedočimo potpori EU Srbiji, a Srbija ne poštuje europske vrijednosti’

Nikola Cutuk/PIXSELL

Pozvavši još jednom sve institucije Europske unije da osiguraju otvaranje pregovora s Makedonijom, osvrnula se i na pristupne pregovore Europske unije sa Srbijom.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na današnjoj je sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta upozorila na jačanje tenzija na zapadnom Balkanu prilikom čega je naglasila kako bi interes Europske unije trebali biti mir, stabilnost i nastavak europskog puta svih država zapadnoga Balkana.

Zastupnica Petir smatra kako EU ne bi smjela imati dvostruke kriterije, već bi svima trebala dati jednaku priliku pri čemu je podsjetila na primjer Makedonije koja je odavno ispunila sve kriterije za otvaranje pregovora, a cijelo se desetljeće nalazi u čekaonici, kako je naglasila u svom govoru. Pozvavši još jednom sve institucije Europske unije da osiguraju otvaranje pregovora s Makedonijom, osvrnula se i na pristupne pregovore Europske unije sa Srbijom.

“S druge strane svjedočimo snažnoj potpori EU Srbiji, bez da Srbija poštuje sve kriterije i europske vrijednosti”, naglasila je Petir te nastavila: “da je to tome tako govori napad Srbije na susjedne zemlje, odbijanje ulaska u NATO, veliki utjecaj Rusije, govor mržnje prema susjednim zemljama i provociranje sukoba. Srbija prijeti Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Kosovu. Takvo ponašanje ozbiljno doprinosi jačanju tenzija na zapadnom Balkanu“ rekla je Petir te poručila kako Europska unija mora pokazati veći interes za zemlje zapadnog Balkana i pomoći im u njihovoj integraciji u Europsku uniju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI