Petin: ‘I naše bake zaslužuju da ih netko liječi’

Patrik Macek/PIXSELL

"Ovime smo debelo ispod EU prosjeka", ističe Petin

„Mala mjesta odumiru, ljudi se iseljavaju, službe se zatvaraju i tako svaki dan, a situaciju još više pogoršava nedostatak obiteljskih liječnika. Prema dosadašnjim (ne)aktivnostima Ministarstvo zdravlja očito nema rješenje za taj problem ili ne shvaća ovakvu situaciju malih mjesta, pa se nadam da će se u ovaj problem uključiti lokalna samouprava“, rekla je saborska zastupnica HSS-a Ana-Marija Petin danas u Hrvatskom saboru te pozvala sve načelnike i gradonačelnike koji sjede u saborskim klupama da se ozbiljno posvete ovom problemu.

„Dolazim iz ruralne sredine gdje mi se liječnici stalno javljaju i opisuju mi nemoguće uvjete rada koji uključuje puno pacijenata, u velikoj mjeri starijih, slabu dijagnostiku, veliku udaljenost do prve bolnice s nikakvim prometnim vezama, male plaće, nemogućnost napredovanja“, zaključuje Petin te dodaje da lokalna samouprava treba povećati stipendije za studente medicine te ih kroz razne stimulacije potaknuti na povratak kući.

Kao primjer Petin ističe slučaj u Orahovici gdje je ostao samo jedan liječnik dok drugi dolazi na zamjenu i građani nerijetko ne znaju tko će ih liječiti. Također, imamo primjer da je doktorica prije 6 godina otišla u mirovinu i vratila se već nakon 2 dana jer jednostavno nije mogla dopustiti da njezini sumještani ostanu bez zdravstvene zaštite. Ta doktorica i dan danas radi.

Trenutno, u cijeloj Hrvatskoj imamo samo 2300 obiteljskih liječnika, s prosjekom od 55 godina, a procjenjuje se da će u sljedeće 4 godine veliki broj otići u mirovinu te će se pojaviti manjak od 800 liječnika. Već sada imamo dvostruko manji broj obiteljskih liječnika na 100 tisuća stanovnika nego što to ima EU. Ovime smo debelo ispod EU prosjeka.

“Svi skupa moramo raditi na rješavanju ovog problema jer zdravlje, odnosno pristup zdravstvenim uslugama temeljno je ljudsko pravo i mora biti jednako dostupno našim građanima u svim krajevima Hrvatske. Hrvatska nije samo Zagreb gdje je sve dostupno”, završila je Petin.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI