Peternel: Spaljivanje slikovnice satirični je performans, ovaj put ne na naš račun

Ivica Galovic/PIXSELL

Na dječjem karnevalu koji se održao u Kaštelima kraj Splita, pred nekoliko stotina okupljenih, spaljena je ‘gay slikovnica’. Potpredsjednik HHO-a Igor Peternel za Direktno rekao je kako se radi o satiričnom performansu i dodao kako ovaj put iznimno ovo nije bila satira za naše pare. “Spalio je čovjek knjigu koju je sam kupio!”

“Nedavno smo naučili kako je o umjetnosti glupo raspravljati, kako je satira i da granice ne treba propitivati i sad se trebamo time voditi. Započeli smo se razvijati kao društvo koje je liberalnih shvaćanja prema umjetnosti i koju nećemo propitivati, onda je ne trebamo propitivati ni sad”, rekao je za Direktno.

Peternel je rekao kako je čovjek satirično spalio knjigu koju je sam kupio i za razliku od drugih umjetnosti to nije išlo na naš račun nego njegov vlastiti i to treba poštivati.

“Oni sami tvrde kako se o govoru mržnje ne može raditi kad se radilo o jednoj kazališnoj predstavi. Treba biti dosljedan i sama konzistentnost je jako bitna. Ili smo osjetljivi na govor mržnje pa onda i govor mržnje analiziramo i za sve slučajeve prikazujemo tako kako jest, ili to ne radimo pa dopuštamo satiri da opisuje razno razne događaje”, dodao je.
Peternel kaže kako je bilo za očekivati da jedan niskoprovokatorski događaj kao što je bila Frljićeva predstava dobije odgovor.
“Ako ste sponzorirani od Grada Zagreba i ako ste ubacili to pod jedan nivo slobodne umjetnosti i ako se tu netko našao uvrijeđenim onda morate biti spremni i da će biti reakcija”, rekao je potpredsjednik HHO-a.

“Mi kao društvo cijepljeni smo od ovakvih  provokacija i naučeni smo na ovakve stvari i ovo nikad ne bi smjelo prestati jer smo pluralno društvo. Treba biti slobode za sve”, rekao je Peternel i dodao kako je smiješno i čak i komično kad se portal koji se uvijek zalagao za slobode u izričaju i koji je ironizirao vjernike kad su se klanjali Leopoldu Mandiću sad kuka zbog takozvanog govora mržnje.



Podsjetimo kako je Predsjednik udruge ‘Poklade’ Nikša Radić komentirao događaj riječima “Kad mater materi napravi dite ili tata tati, mi ćemo financirati sve dičje karnevale u svitu i bit ćemo kumovi dici na krštenju”.

“Stravično simbolično iživljavanje nad LGBT roditeljima i njihovom djecom kroz paljenje dječje slikovnice, i to sve na dječjem karnevalu, produbljivanje je atmosfere mržnje prema slabijima”, poručili su iz Nove ljevice nakon spaljivanja knjige, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako je neprihvatljiva poruka da se knjige spaljuju i nekoga diskriminira u bilo kojem smislu.

”Možemo se slagati ili ne slagati oko nečega u javnom prostoru, ali poruke koje šaljemo djeci moraju biti takve da gradimo tolerantno i otvoreno društvo”, rekla je Divjak, koja je, podsjetimo, smještena u Vladu u sklopu HNS-ove kvote.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI