Peternel sarkastično prokomentirao ‘stručnjake’ potpisnike Deklaracije o zajedničkom jeziku

screenshot

Radi se o nastavku kampanje koju je prije nekoliko godina aktivno pokrenula hrvatska jezikoslovka Snježana Kordić

Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel na svojem je Facebook profilu prokomentirao vijest o tome da je “više od 200 stručnjaka iz regije potpisalo Deklaraciju o zajedničkom jeziku”.

“Među stručnjacima su, između ostalih, Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Jasmila Žbanić, Dragan Markovina, Boris Buden, Viktor Ivančić… Krasna ekipa, jedino Frljića su zaboravili, ali on trenutno priča samo poljski!!!”, sarkastično je istaknuo Peternel.

Naime, pokušaj oživljavanja ideološko-političke konstrukcije i takozvanog “srpskohrvatskog” koji nikada nije opstojao u stvarnosti – “Deklaraciju o zajedničkom jeziku” predstavljaju neki od potpisnika kao što su profesor Enver Kazaz, spisateljica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, Borka Pavićević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju i Vladimir Arsenijević u ime udruge KROKODIL, inicijatora ovog dokumenta. Tekst Deklaracije i njene ciljeve predstavit će 30. ožujka u Sarajevu.

Radi se o nastavku kampanje koju je prije nekoliko godina aktivno pokrenula hrvatska jezikoslovka Snježana Kordić, a financiralo ju je Ministarstvo kulture s potpisom tadašnje države tajnice Nine Obuljen Koržinek, današnje ministrice kulture.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI