PETER GALBRAITH O DOMOVINSKOM RATU: ‘Međunarodna zajednica devedesetih je pogriješila jer nije spriječila rat’

Screenshot/N1

Uoči Dana državnosti oglasio se i Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj. Rekao je da je međunarodna zajednica devedesetih imala krivi pristup, jer je bila usredotočena na održavanje Jugoslavije umjesto na sprječavanje rata.

“Prije tridesetak godina raspad države jednostavno nije bio prihvaćen, pa kad su Hrvatska i Slovenija proglasile svoju neovisnost bilo je puno protivljenja, no ono je oslabilo raspadom Sovjetskog Saveza”, rekao je Galbraith novinarima uoči konferencije u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u Zagrebu.

Dodao je kako “misli da je međunarodna zajednica, uključujući SAD, tada imala krivi pristup, jer problem nisu bili raspad Jugoslavije niti neovisnost Hrvatske i Slovenije, problem je bio rat”.

Podsjetimo, Galbraith je bio veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj od 1993. do 1998. godine.

Galbraith je na skupu istaknuo kako je devedesete obilježio niz događaja koji su doveli do rezultata koji je “lako mogao biti potpuno drugačiji”.



Ipak je zadovoljan što je Hrvatska danas kao mirna demokratska država, članica NATO-a i EU-a diplomatski postala “vrlo dosadna država”.

“Danas kad me drugi pitaju o Hrvatskoj me pitaju samo što posjetiti i u koje restorane ići”, rekao je Amerikanac na panelu.

Galbraith je rekao kako hrvatsko-američki odnosi danas nisu kakvi su bili devedesetih kad je SAD bio na vrhuncu svoje geopolitičke moći za koju je bilo neizbježno da oslabi, iako je to ubrzano greškama bivših predsjednika Georga W. Busha, poput američke invazije, te postupcima Donalda Trumpa.

“Hrvatska je dio EU-a i NATO-a i nema kriza. Amerika je bila tu jer je bilo rata”, naglasio  je.

Komentirao je optužnice koje je Srbija najavila protiv hrvatskih pilota.

Galbraith je rekao kako je proces koji je na području bivše Jugoslavije vodio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) koji je bio iznimno važan, jako dobar i pravedan te da nema onih koji su izbjegli pravdi.

“Stoga mi nije jasno kako Srbija misli da ima jurisdikciju da procesuira te događaje koji se nisu ni dogodili na njezinom teritoriju”, zaključio je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI