PETEK O ODVOZU SMEĆA: ‘Novi upravitelji Holdinga i Čistoće nisu uspjeli dokazati u godinu dana da mogu bolje funkcionirati čak i po starom sustavu’

Facebook

Zagreb se sve više suočava s problemom otpada. Novi model razvrstavanja otpada, dodatne vrećice koje će se prodavati građanima, najavljivalo se od 1. srpnja, no, čini se da od toga neće biti ništa. Te i ostale aktualne gradske teme za N1 je komentirao Renato Petek, zagrebački vijećnik SDP-a.

“Očito nije tako jednostavno u tako kratko zadanom roku to uvesti, ali gradonačelnik je tim rokom htio mobilizirati službe i Čistoću i upozoriti građane da dolazi promjena. I ta promjena je napredak je će se kroz vrećice naplaćivati po količini. I drugo, Zagreb bi trebao prestati biti kantograd, spremnici se miču s nogostupa, dolaze podzemni i polupodzemni spremnici u gradskoj jezgri, a u ostatku zgrada tzv. boksevi koji bi se trebali staviti pod nadzor”, rekao je Petek.

Dodao je kako će “vjerojatno gradonačelnik na idućoj Skupštini tražiti odgodu jer nije posao odrađen do kraja”.

“Imamo situaciju da vrećice nisu ni tiskane, a kamoli distribuirane, kao i drugi segmenti koji nisu odrađeni. Gradonačelnik treba objasniti zašto se nije uspjelo, gdje je zapelo i predložiti novi rok unutar kojeg bi se mogao ostvariti barem minimum minimuma da se ide u novi sustav”, istaknuo je.

Problem je trenutno i s odvozom otpada, a pojavile su se informacije da se mnogi kamioni Čistoće kvare, da 20-30 posto njih uopće nije u funkciji, problemi su s dijelovima pa se zato kasni s odvozom, odnosno ide rjeđe.



“To je pomalo zabrinjavajuće. Osim što nismo imali dobar sustav, novi upravitelji Holdinga i Čistoće nisu uspjeli dokazati u godinu dana da mogu bolje funkcionirati čak i po starom sustavu. Problemi su s vozačima, s dijelovima za kamione i to je neprihvatljivo da se nije riješilo u godinu dana, da se vrati povjerenje građana da može bolje”, naglasio je Petek.

Zagreb već dugo ima problem s cijevima za vodu, a one u zadnje vrijeme sve više pucaju. Neulaganje u sanaciju sada dolazi na naplatu.

“Imamo jako zastarjeli sustav kanalizacije i vodovoda, to su ogromni problemi, ne mogu se u kratkom razdoblju riješiti. Gradonačelnik je uspio u godinu dana uspio obaviti, što je važno da Grad surađuje s ministarstvima, s Vladom, mnoge razgovore gdje je dobio obećanja da će se osigurati sredstva iz EU fondova upravo za sanaciju vodovodnog i kanalizacijskog sustava. Trebat ćemo ulagati 10 godina da bismo uopće došli do neke razine srednje Europe što se tiče starosti sustava, tih cijevi. Ne možemo grad odjednom raskopati na 200 mjesta, nego se mora pomno planirati. Gradonačelnik zasad govori o dvije milijarde kuna koje će se u srednjem razdoblju ulagati u taj sustav i to je sigurno dobar pomak. Nije samo pucanje cijevi problem… Imamo gubitak pitke vode od više od 50 posto, stručnjaci su mi rekli da je to vrijednost 100 tisuća eura dnevno”, rekao je Petek.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI