Petek je u zatvoru, no tvrtka mu i dalje može nesmetano poslovati: Ne postoji prepreka da dobije višemilijunski posao u Velikoj Gorici

Iako je Krešo Petek pod istragom zbog navodnog davanja mita, njegova tvrtka Elektrocentar Petek i dalje je uključena u višemilijunske projekte izgradnje diljem Hrvatske, piše Jutarnji list. Samo u ovoj godini sklopili su više od 50 ugovora s hrvatskim gradovima i općinama, a deset najvećih donijet će im više od 350 milijuna kuna prihoda.

Optužbe protiv Kreše Peteka da je navodno mitom priskrbio poslove za svoju tvrtku, koju posljednjih godina formalno vodi njegov sin Miroslav Petek, neće bitno utjecati na njihovo poslovanje – barem se za sada tako čini. Iz Ministarstva gospodarstva objasnili su da se tvrtka i dalje može nesmetano prijavljivati na natječaje javne nabave, dokle god vlasnik nije “pravomoćnom presudom osuđen za kazneno djelo”.

Pošto je zbog afere projekt u Velikoj Gorici sada pod istragom, moglo bi se dogoditi da više od 15 tisuća stanovnika Gorice ostane bez kanalizacije, ako se dogodi da Europa odbije financirati taj projekt, a zbog toga se sumnja sada nadvija i nad ostale projekte na kojima je Elektrocentar angažiran kao izvođač radova.

Tvrtka Moslavina u Kutini zadužena je za javnu vodoopskrbu, a Peteka je angažirala na dva projekta ukupne vrijednosti od gotovo 200 milijuna kuna, dok je u Petrinji Elektrocentar Petek angažiran na gradnji pročišćivača otpadnih vode i pristupne ceste u vrijednosti od 65 milijuna kuna.

Petek je angažiran i na projektu čiji je nositelj Ministarstvo hrvatskih branitelja. Radi se o projektu Veteranskog centra u Daruvaru, a Petekova je tvrtka odabrana jer im je ponuda bila najjeftinija između šest ponuđača.



Radovi su na centru počeli u lipnju, a dosad je završeno betoniranje pilota i temeljne ploče podrumskog dijela. Ministarstvo je Elektrocentru isplatilo i predujam od 10 posto, odnosno oko devet milijuna kuna. Zbog novonastalih okolnosti, tražili su tumačenje od Uprave za sustav javne nabave, odnosno mišljenje postoje li osnove za raskid suradnje, ali dobili su isti odgovor da nema osnove jer nema presude.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI