PET ZNANSTVENIKA IZ ZNANSTVENOG SAVJETA OGRADILO SE OD LAUCA: ‘Svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s njegovim istupima o pandemiji COVID-19, ne govori istinu’

Screenshot

Nakon istupa u javnosti Gordana Lauca, reagiralo je pet članova Znanstvenog savjeta na njegove izjave. Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan objavili su u petak zajedničku izjavu.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se ‘bolje’ zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.
Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske”, piše u pismu znanstvenika.


Podsjetimo, Lauc je na Facebooku napisao:

“To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing”.Izjavu je pojasnio za N1 te rekao kako “bolest i zaraza nisu isto”.

“Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze”.

Na to su reagirali iz Vlade i, među ostalim, istaknuli da “bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da cjepiva loše štite, u potpunosti su netočna”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI