Pet točaka Željke Markić o izbornim prijevarama i tabuima u hrvatskoj politici!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

"Od brojnih spinova koje je premijer osobno plasirao u dva nacionalna dnevnika – slažem se potpuno s jednim – da je došlo do razotkrivanja: Veliki Učitelj, Veliki Transformator, dr. Freud", piše Željka Markić

Predsjednica udruge U ime obitelji, Željka Markić, na društvenim mrežama osvrnula se na trenutnu političku situaciju, popisavši, kako je istaknula, “izborne prijevare i tabue”. Pet točaka koje je izdvojila te komentar koji je objavila na društvenim mrežama donosimo u cijelosti:

“Premijer Plenković u dva je dana na dvije nacionalne televizije s visoka objasnio novinarima i narodu (“idemo opet, malo političke abecede…”) da birači nisu prevareni njegovom koalicijom s HNS-ovim Vrdoljakom, jer je hrvatski izborni sustav takav da je matematički gotovo nemoguće dobiti apsolutnu većinu. Zbog toga se može biti samo relativan pobjednik, podučio nas je premijer, a to znači da je svima pametnima poput njega bilo jasno da će koalirati s HNS-om…

Naš Veliki Učitelj, za kojeg smo do nedavno mislili da mu je prvi posao borba protiv korupcije koja uništava hrvatsko gospodarstvo, dokazao je da on odlično razumije izborni sustav, što nas dovodi do sljedećih zaključaka:

1. Premijer je u trenutku kad je izbacivao Most iz koalicije zato što “su najavili da će glasati za smjenu ministra Marića” jako dobro znao da će trebati koalirati s nekim drugim. Odlučio je koalirati s HNS-om – strankom koja je pokrenula smjenu ministra Marića.

2. Premijer je lagao kad je opetovano, u kampanji prije parlamentarnih izbora, obećavao da će koalirati “samo sa svjetonazorski bliskim strankama“.



3. Premijer je dogovorio koaliciju s HNS-om i istrgovao ministarstvo obrazovanja prije lokalnih izbora, ali je to skrivao od birača HDZ-a, jer je znao da se oni tome protive i da će, ako to objavi ranije, HDZ lošije proći na lokalnim izborima.

4. Premijer je nakon lokalnih izbora dobio dokaz da se HDZ-ovi birači protive njegovoj post-izbornoj “tranformaciji“ odnosno nedemokratskom dovođenju „interesno-liberalnih skupina“ na vlast. Naime, u Zagrebu je njegov kandidat za gradonačelnika, koji je mirne duše mogao biti i HNS-ov kandidat – dobio dvostruko manje glasova od liste neovisne Brune Esih. I odlučio je volju birača ignorirati.

5. Premijer razumije da bi na ponovljenim parlamentarnim izborima izgubio podršku svih onih koji se ne slažu s Plenković-Vrdoljak prevarom birača. I zato izbjegava nove izbore po svaku cijenu.

U nastupu na HRT-u, premijera smo osim u ulozi Velikog Učitelja vidjeli i u ulozi dr. Freuda. Pa nam je objasnio da je on zato tu da nam razbija naše tabue. Pa protivljenje dovođenju s korupcijom povezanog HNS-a na vlast– tumači primitivizmom i neurozom istih onih birača koji su njemu omogućili da bude premijer.

Od brojnih spinova koje je premijer osobno plasirao u dva nacionalna dnevnika – slažem se potpuno s jednim – da je došlo do razotkrivanja: Veliki Učitelj, Veliki Transformator, dr. Freud.

U zemlji suženog prostora demokracije, medija koji HDZ-ovog premijera hvale kao da je SDP-ov – otkad je doveo u ministarstvo kulture Ninu Obuljen, a na vlast HNS, u zemlji s bogatašima povezanim sa privatizacijom i strukturama bivšeg, komunističkog režima – ne zvuči obečavajuće.

Ali, obečavajuće zvuči da smo prije 2,5 godine prikupili više od 380 000 potpisa za referendum o promjeni nepravednog izbornog sustava – koji danas moć koncentira u rukama šefova stranaka, a ne birača koje saborski zastupnici trebaju predstavljati.
Rekla bih da je promjena takvog izbornog sustava lijek koji bi pravi dr. Frued prepisao za glavnu neurozu iliti tabu hrvatskog društva: da nema poštenih i slobodnih političara koji će se zalagati za opće dobro hrvatskih građana, a ne osobnu korist i interes grupa koje su ih dovele na vlast.”

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI