Pet minuta gromoglasne tišine: Novinari upozoravaju na svoj sve teži položaj!

dnevno.hr

U povodu Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava 3. svibnja, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozvao je članove da tradicionalnom akcijom ‘Pet minuta gromoglasne tišine’ 21. put upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj.

U pet minuta do 12 sati u nedjelju pozivaju članstvo da preko svojih medija upozore na loš položaj novinara čime se ugrožava sloboda medija.

Sindikat je u subotu u priopćenju upozorio na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjeta za slobodu novinarstva i medija. Istaknuli su kako se ne poštuje Zakon o radu, kako djelatnici rade bez kolektivnih ugovora, a poslodavci koriste neorganiziranost i nameću neprimjerene uvjete rada te neodgovarajuće plaće.

“Poslodavce, ali i nadležne koji upravljaju krizom, upozorili smo na nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu jer poslodavci nisu osigurali sredstva za zaštitu kolegica i kolega koji se svakodnevno, izvještavajući s terena, izlažu opasnosti za zdravlje, ali smo iskazali solidarnost putem SNH te kupili i podijelili zaštitnu opremu”, naglašavaju iz Sindikata podsjećajući na teške uvjete rada zbog izbijanja koronavirusa.

U priopćenju se navodi da su medijskim djelatnicima primanja rezana u nekoliko kuća, a ponegdje i bez socijalnog dijaloga. Sindikati su podsjetili na anketu, pokrenutu u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom (HND), koja pokazuje da je gotovo trećina slobodnih novinara izgubila poslove, 26 posto njih izgubilo je većinu svog prethodnog angažmana, a 16 polovicu.



“Samo 15  posto njih zadržalo je angažman. Osim smanjivanja plaća stalno zaposlenima, mnoge medijske kuće otkazale su suradnju stalnim honorarnim suradnicima i freelancerima”+, upozorili su.

Poslodavci povukli pomoć od države, a radnicima snizili primanja

“Kad je Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio popis poslodavaca kojima je odobrena pomoć u krizi uzrokovanoj COVID-om 19, uvidjeli smo kako je nekoliko poslodavaca iz medijskog sektora povuklo sredstva, ali da su, unatoč pomoći države, drastično smanjili primanja radnika”, istaknuto je u pripćenju.

Pozvali su poslodavce da sredstva usmjere izravno i isključivo u plaće i primanja radnika te da ne zadiru u najniže plaće. “Kada država daje 4000 kuna po radniku poslodavci nemaju nikakvog razloga radnicima s malim primanjima dodatno smanjivati plaću te držimo da je Vlada dužna osigurati mjere za zaštitu prava tih ljudi”, poručili su.

U priopćenju koje potpisuje predjednica Sinidkata Maja Sever stoji kako dio novinara, snimatelja i fotografa ne rade u smanjenom obujmu te se svakodnevno izlažu opasnosti i dokazuju koliko su novinarski poslovi društveno važni i vrijedni.

“Pritom su mediji i u ovim izvanrednim uvjetima nastavili ispunjavati svoju ulogu korektiva vlasti i upozoravati na propuste ili netransparentne postupke. Jer, to je novinarstvo”, zaključeno je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI