PET KAZNENIH PRIJAVA PROTIV OSOBA KOJE SU IZAZVALE POŽARE: Jedan je izazvao piroman, a prijeti mu do pet godina zatvora

Foto PU zagrebačka

Šibensko-kninska policija ove je godine podnijela pet kaznenih prijava protiv osoba koje su izazvale požare. Požar kod Kistanja potpalio je piroman dok je u ostala četiri slučaja riječ o izazivanju požara nepažnjom.

“Jedna je osoba namjerno izazvala požar na dvije lokacije u lipnju i srpnju. Upaljačem i novinskim papirom namjerno je zapalio travu u blizini dviju kuća. Kazneno je prijavljen za namjernu paljevinu”, rekao je Ivica Kostanić, načelnik PU šibensko-kninske.

Sudeći prema zakonu, za takav piromanski zahvat, piromanu prijeti kazna zatvora i do pet godina.

Kako navode u policiji, otvoreni plamen vjerojatan je uzrok i dvaju najvećih ovosezonskih požara. Jedan je bio u vodičkom zaleđu pri čemu je vatra zahvatila 30 kuća i 20-ak pomoćnih objekata, uz štetu od više desetaka milijuna kuna. Počinitelje policija još uvijek traži.

Građani dojavljuju policiji sumnjive osobe, a u otkrivanju piromana pomaže i sve više kamera na javnim površinama te vatrogasni videonadzor.



“U samom dijelu videonadzora imamo dva sustava, Hollistic i Stribor. Pratimo 90 posto županije i odmah interveniramo. I to je 365 dana u godini. Bespilotne letjelice se, u skladu s državnim planom, koriste za motrenje”, istaknuo je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI