PEOVIĆ SE NALJUTILA ŠTO JOJ JANDROKOVIĆ NIJE DAO GOVORITI PA PORUČILA: ‘Radnička fronta glasat će protiv novog zakona o minimalnoj plaći’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Predsjednica Radničke fronte Katarina Peović kritizirala je novi zakon o minimalnoj plaći.

Posebno ju smeta stavka prema kojoj poslodavac može radniku isplatiti i manju plaću od minimalne, ovisno o uvjetima. Također kritizira nedovoljno definirane dodatke na minimalnu plaću za koje tvrdi kako ostaju “u sivoj zoni”.

Naglašava kako je i trenutna hrvatska prosječna te medijalna plaća “bijedna i nedovoljna za minimalnu”.

Objavu prenosimo u cijelosti:

“PROTIV ANTIRADNIČKOG NOVOG ZAKONA O MINIMALNOJ PLAĆI!Obzirom da me danas predsjednik Sabora Gordan Jandroković spriječio da govorim na točki – izmjena Zakona o minimalnoj plaći – želim reći i javnosti i drugim zastupnicima (koji su mnogi rekli da će glasati za ovaj Zakon) što je problem s Zakonom i zašto oni koji glasaju za taj Zakon nisu za radnike – a takvih će sutra biti podosta.

1. Zakon uvodi nove iznimke kada poslodavac može platiti plaću manju od minimalne, ovo je Zakon o minimalnoj plaći a ne plaći manjoj od minimalne. Ipak, na postojeće izuzetke prema kojima poslodavac radniku može isplatiti samo 95% iznosa minimalne plaće – uvodi se nova iznimka prema kojoj u pojedinim mjesecima radniku može biti isplaćena plaća niža od minimalne. To će posebno pogoditi radnike u radno-intenzivnim industrijama.

2. Zakon i dalje ostavlja u sivoj zoni dodatke na minimalnu plaću (prekovremene, dodatke za rad blagdanom, otežani rad, minuli rad itd.) što će i dalje omogućavati poslodavcima dvije vrste malverzacija – ili da radnici koliko god radili (prekovremene, blagdanom, u otežanim uvjetima…) prime istu, minimalnu plaću, bez dodataka. Ili da se plaćaju bijedni iznosi dodataka na i onako bijednu minimalnu plaću (poslodavci dodatke ne računaju kao postotak ukupnog iznosa minimalne plaće već samo dio minimalne plaće).

3. Zakon ne definira minimalnu plaću kao dostojanstvenu plaću – što omogućava manipulaciju vlade s udjelom minimalne plaće u prosječnoj plaći – naša prosječna, a pogotovu medijalna plaća su bijedne i nedovoljne za minimalnu, tako da je obećanje da će minimalna biti 50-60% od prosječne/medijalne smiješno.

RF će biti protiv!”, stoji u objavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI