PEOVIĆ O VISINI MINIMALNE PLAĆE: ‘Kako bi se pokrili svi troškovi života trebala bi iznositi više od 10.000 kuna’

screenshot N1

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović za N1 je komentirala promjene u Zakonu o radu.

“O tome se počelo govoriti jer je na početku korone Vlada htjela suspendirati dobra dio Zakona o radu. Na to su reagirali europski sindikati pa je Plenković odlučio ići korak po korak i ministar Aladrović je dobio zadatak napisati novi Zakon o radu da se unutra uvrste suspenzije pod opravdanjem da se regulira rad od kuće”, rekla je Peović.

Dodala je da se to “već godinu i pol radi u tajnosti i u netransparentnim uvjetima”.

“Ono što izlazi van nije dobro – da se ide na fleksibilizaciju radnog vremena, radnog mjesta, ali na štetu radnika. Kriminalno je da smo dobili nacrt zakona, a da Vlada to nije dala u javnost. Iznijet ću bez ustručavanja ono što smo vidjeli. Ako radnik ne može zadovoljiti nešto što se u tom nacrtu uvelo (nepredvidljivo radno vrijeme), njemu/njoj će se omogućiti da prijeđe na pola radnog vremena, pogotovo ako ima situaciju da čuva dijete, stariju osobu ili bolesnu osobu”, istaknula je.

Na pitanje koji su najvažniji naglasci, koje su to promjene koje će donijeti bolje uvjete za radnike, odgovorila je kako je “najvažnije urediti institut rada na određeno vrijeme”.“Bili smo prvi u Europi s nestandardnim prekarnim ugovorima o radu, sad smo na drugom mjestu. To je kod nas pošast, oko 21 posto ljudi je na ugovorima na određeno. Mi smo predložili da se ograničenje od tri godine skrati na jednu godinu. Drugo, predlažemo skraćivanje radnog tjedna sa 40 na 35 radnih sati. Postojeće radnike treba rasteretiti da se otvori prostor za zapošljavanje. Hrvati rade više od prosjeka Europe, recimo 10 sati više od Nizozemaca tjedno. Važna je definicija osnovne plaće. Radnici na minimalcu rade i prekovremeno i nedjeljom da bi došli do minimalca, to je potpuno neprihvatljivo”, naglasila je.

Istaknula je da se i s vladajućima često slažu u detekciji problema, ali ne i rješenju.

“Ako postoji jedna tema koja bi trebala povezati lijeve stranke, onda je to tema rada. Već desetljećima pratimo utrku prema dnu. Imamo više od 800 tisuća radno sposobnih koji su nezaposleni. Mi smo zemlja koja nema rješenje za skoro milijun radno sposobnih ljudi. Takva zemlja ne može napredovati. Ne možemo se svesti na turizam. Naša prosječna plaća je na razini slovenske minimalne, a u Sloveniji nisu veći troškovi života”, rekla je Peović.

Govorila je o visini minimalne plaće.

“Novi sindikat je napravio dubinsko istraživanje i ustvrdio da bi minimalna plaća s kojima bi se mogli pokriti svi troškovi života trebala biti više od 10 tisuća kuna”, naglasila je.

Na kraju je komentirala izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića. 

“Voljela bih kad bi Predsjednik RH toliko vremena posvetio radničkim pravima. Mi smo anti-NATO stranka. Smatramo da je NATO i dio problema koji je nastao, mi imamo antimilitaristički stav”, zaključila je Katarina Peović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI